niedziela, 1 grudnia 2013

Ciasto korzenne z dynią

Jest to moje pierwsze ciasto z dynią i przyznam, że wyjątkowo smaczne. Postanowiłam je upiec z przyprawą do piernika i polać lukrem. Wyszło wyśmienite! Jest pachnące, wilgotne, długo zachowuje świeżość. Musiałam je dobrze pilnować aby domownicy nie zjedli go od razu w całości i aby zostało na dzisiaj do poobiedniej kawki ;) Jeśli nie macie już świeżej dyni możecie wykorzystać do tego ciasta mrożoną. Udekorowane w ten sposób z powodzeniem może zastąpić na świątecznym stole tradycyjnego piernika.



Ciasto:
2 szkl startej na grubych oczkach dyni (ok 380g)
2/3 szkl cukru
3 jajka
1 szkl oleju
1,5 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
3 szkl mąki

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać olej. Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Cały czas mieszając masę, dodawać przesiane suche składniki. Na końcu wsypać dynię i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec ok 35-40 minut w 170 stopniach. Wyjąć z formy i ostudzić.
Lukier: do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i stopniowo tyle wody aby powstał gęsty lukier. Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.

Zapraszam na kawałek :)



3 komentarze:

  1. piękne :) uwielbiam wypieki z dynią!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :* powiem nieskromnie, że to ciasto wyszło wyjątkowo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię ciasta z dynią, Twoje wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)