Ciasto:
2 szkl startej na grubych oczkach dyni (ok 380g)
2/3 szkl cukru
3 jajka
1 szkl oleju
1,5 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody
3 szkl mąki
Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki gorącej wody
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać olej. Mąkę przesiać z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Cały czas mieszając masę, dodawać przesiane suche składniki. Na końcu wsypać dynię i dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec ok 35-40 minut w 170 stopniach. Wyjąć z formy i ostudzić.
Lukier: do miski przesiać cukier puder, dodać sok z cytryny i stopniowo tyle wody aby powstał gęsty lukier. Ciasto polać lukrem i posypać kandyzowanymi owocami.
Zapraszam na kawałek :)
piękne :) uwielbiam wypieki z dynią!
OdpowiedzUsuńDziękuję :* powiem nieskromnie, że to ciasto wyszło wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasta z dynią, Twoje wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń