Strony

środa, 30 sierpnia 2017

Paluchy francuskie z parmezanem

Pyszna i efektowna przekąska do piwa i nie tylko. Przygotowanie ich zajmuje tylko chwilę. Świetnie smakuje na ciepło jak również na zimno.
 Paluszki można dodatkowo posypać makiem, kminkiem lub czarnuszką.




op. ciasta francuskiego
jajko
100 g parmezanu
papryka słodka
sól morska grubo zmielona O'Sole





Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować rozbełtanym jajkiem. Parmezan zetrzeć na drobnych oczkach posypać równomiernie ciasto. Oprószyć lekko papryką. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o grubości ok 1,5 cm, skręcić.
Paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać solą (nie za dużo gdyż parmezan jest już słony).
Piec ok 15-20 minut w 200 stopniach.

piątek, 25 sierpnia 2017

Lody awokado -samo zdrowie

Potrzeba tylko 2, no może 3 składników aby zrobić naprawdę zdrowe lody, które można jeść bez wyrzutów sumienia :)
Ktoś chętny na porcyjkę?
Z podanych składników wychodzi ok 8-10 gałek lodów.




1 dojrzałe awokado
2 dojrzałe banany
sok z 1/2 limonki




Dojrzałe awokado jest miękkie, skórka ma ciemniejszy kolor. Wtedy można śmiało je rozkrajać. Jeśli kupiliście twarde awokado, włóżcie je do papierowej torebki lub połóżcie obok banana. Po 1-2 dniach w temperaturze pokojowej powinno być już dobre.

Banany obieramy i grubo kroimy. Wkładamy do woreczka i mrozimy. Miąższ z awokado przekładamy do blendera, dodajemy sok z limonki i zamrożone banany. Miksujemy na gładką masę. Należy pamiętać aby mikser był przeznaczony do kruszenia lodu. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalki jeszcze na ok 2-3 godziny. Wtedy będą idealne. Gdyby pozostały tam dłużej należy lody wyjąć przed podaniem na ok 10-15 minut aby trochę zmiękły.




środa, 23 sierpnia 2017

Leczo wegetariańskie z kaszą orkiszową

Pyszne, zdrowe i szybkie danie. Doskonałe na letni obiad. Do lecza dodałam łyżkę ajwaru, który doskonale podkręcił jego smak.




duża cukinia
duża cebula
czerwona papryka
10 pomidorków koktajlowych
ząbek czosnku
łyżka ajwaru
łyżeczka słodkiej papryki
sól morska O,Sole
 pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju
2 łyżki siekanej natki pietruszki
torebka kaszy orkiszowej pełnoziarnistej Cenos




W rondlu rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, przesmażyć. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku, pokrojoną paprykę, pomidorki i cukinię. Doprawić do smaku i dusić do miękkości. Pod koniec dodać natkę pietruszki. W międzyczasie ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu.
Leczo podawać z kaszą.

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

Ciasto Pina Colada

Ciasto świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Połączenie delikatnego biszkoptu i budyniowej masy z orzeźwiającym ananasem i słodką kokosową bezą jest wręcz idealne. Aż żałuję, że tak późno zwlekałam z upieczeniem tego pysznego ciasta! Z filiżanką kawy smakuje wyśmienicie.
Pina Coladę upiekłam na swoje imieniny i powiem, że każdemu baaardzo posmakowało. Wam też polecam :) 
A przy okazji chciałam złożyć życzenia imieninowe wszystkim Joannom, Joasiom, Asiom ;))))



Biszkopt:
2 jajka
1/3 szkl domowego cukru waniliowego
1/4 szkl mąki pszennej
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Masa:
500 ml mleka
4 żółtka
1/2 szkl cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 czubate łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
 szczypta soli
250 g masła
puszka ananasa

Beza kokosowa:
4 białka
1 szkl cukru
200 g wiórków kokosowych




Biszkopt:  Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić.

Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Dno kwadratowej tortownicy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć równą warstwę piany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i dopiec ok 10 minut. Ostudzić.

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać ekstrakt waniliowy, szczyptę soli i przesianą mąkę. Zmiksować na gładką masę. W garnuszku zagotować mleko. Wlać odrobinę do masy żółtkowej stale miksując. Następnie wlać resztę mleka, zmiksować. Przelać budyń do garnka i postawić na ogniu cały czas mieszając rózgą aż budyń zgęstnieje. Przykryć folią i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć do białości. Cały czas  miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu.
Ananasa odsączyć z zalewy, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kostkę.

Biszkopt nasączyć sokiem z ananasa, wyłożyć masę i dość gęsto powtykać kawałki ananasa. Przykryć kokosową bezą i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.



niedziela, 20 sierpnia 2017

Lody śmietankowe (tylko 2 składniki)

Lody robiłam już jakiś czas temu, gdy było bardzo gorąco ale jakoś nie było czasu na dodanie ich na bloga. 
Do przygotowania tych lodów wystarczy mieć w lodówce 2 składniki: kremówkę i mleko skondensowane słodzone.  Nie potrzebna jest maszynka do lodów gdyż wychodzą naprawdę doskonale kremowe. Gdy jest bardzo gorąco nie potrzeba nawet wyciągać ich wcześniej przed podaniem bo mają kremową konsystencję, nie mrożą się na "kamień". Zresztą możecie zauważyć na zdjęciu jakie były delikatne i po kilku minutach robienia zdjęć zaczęły się w tym upale rozpływać ;)
Lody najlepiej smakują ze świeżymi owocami. Dodatek słodkich sosów dodatkowo by je zasłodził gdyż już same w sobie są wystarczająco słodkie :)




500 ml śmietanki 30%
300 ml mleka skondensowanego słodzonego 


Schłodzoną śmietankę ubić, dodać mleko skondensowane, zmiksować. Przełożyć do pojemnika do mrożenia i włożyć do zamrażalnika najlepiej na całą noc.

Na bazie tych lodów można przygotować inne lody smakowe:

Lody Oreo 
Lody z czarnej porzeczki 
Lody migdałowo-ciasteczkowe
Lody z musem truskawkowym
 


wtorek, 15 sierpnia 2017

Rolada filo z serem i rodzynkami

Kupując ciasto filo miałam zamiar zrobić z niego coś na pikantnie. Jednak jak zwykle stanęło na tym, że będę robić coś słodkiego ;) Tak więc upiekłam roladę z serem i rodzynkami. Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :)
Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie go pominąć jeśli nie lubicie. 



op. ciasta filo

Nadzienie:
600 g białego sera
5 łyżek cukru pudru 
3 jajka
łyżka cukru migdałowego
1/2 szkl rodzynków
2 łyżki budyniu śmietankowego
100 g rozpuszczonego masła

cukier puder do posypania



Ser zmielić dwukrotnie, dodać jajka, budyń, cukier puder i cukier migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki.

Pojedynczy płat ciasta posmarować masłem za pomocą pędzelka. Położyć na nim kolejny płat ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na cieście wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ser. Zwinąć roladę. Roladę można przekroić na pół gdyż może się nie zmieścić na blaszce do pieczenia. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozpuszczonym masłem.
Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


sobota, 12 sierpnia 2017

Kruche ciasto ze śliwkami i pianką

Przepis znalazłam w starym zeszycie mamy. Mama piekła to ciasto z jabłkami z cynamonem ale postanowiłam zmienić jabłka na śliwki i wyszło równie pyszne. 
Takie proste domowe ciasta cieszą się u nas największym powodzeniem, każdy prosił o dokładkę i niewiele już zostało na weekend do kawy ;)




 Ciasto:
600 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1 jajko
4 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
2/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki bułki tartej

Pianka:
4 łyżki cukru
4 białka
kisiel np.wiśniowy
1 kg śliwek

cukier puder do posypania ciasta




Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i schłodzić, resztę włożyć do zamrażalnika.

Pianka: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając kisiel (proszek).

Schłodzone ciasto rozwałkować na blaszkę (24x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, ułożyć połówki śliwek skórką do spodu. Piankę wyłożyć na śliwki, Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce zmrożone ciasto.

Ciasto piec ok 50 minut w 170 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.



czwartek, 10 sierpnia 2017

Brzoskwiniowa Ice Tea

Na wczorajszy upał zaopatrzyłam się w dzbanek brzoskwiniowej mrożonej herbatki. Wspaniale smakowała i równie świetnie gasiła pragnienie. Nawet naukowcy są zdania, że oprócz wody to herbata jest najlepszym napojem na upał. Chyba coś w tym jest ;)
Lato, a co za tym idzie, upały się jeszcze nie skończyły więc koniecznie wypróbujcie tego napoju :)




4-5 brzoskwiń
2 torebki dobrej czarnej herbaty
spora garść listków mięty
2 cytryny
1-2 łyżki miodu
torebka kostek lodu


Brzoskwinie pokroić w grube plastry. W garnku zagotować 1 litr wody, wrzucić brzoskwinie i gotować do miękkości. Kompot ostudzić i odcedzić na sicie. W dzbanku zaparzyć w 1/2 l wody herbatę. Ostudzić, wyjąć torebki. Do dzbanka wlać ostudzony kompot i sok z 1 cytryny. Herbatkę dosłodzić do smaku miodem. Do herbatki wrzucić liście mięty, kostki lodu, plasterki cytryny. Można dodać plasterki brzoskwini.


Pomidory faszerowane sałatką z kalafiora

Dziś mam dla Was pyszną i prawdziwie letnią przystawkę: pomidory faszerowane sałatką z kalafiora, groszku i dużej ilości koperku i czosnku.
Pomidorki doskonale nadają się na imprezę przy grillu jak również kolację z chrupiącym pieczywem.





1 kalafior
puszka groszku konserwowego
1/2 pęczka koperku
2-3 ząbki czosnku
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
duże pomidory





Kalafiora podzielić na różyczki, oczyścić i ugotować na półtwardo. Odcedzić i ostudzić a następnie drobno pokroić. Groszek odcedzić z zalewy, koperek posiekać, czosnek przepuścić przez praskę. Dodać do kalafiora. Sałatkę doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.

Pomidory umyć, ściąć czubki i wydrążyć. Napełnić sałatką, udekorować.


środa, 9 sierpnia 2017

Lody Oreo

Ufff! Mam w końcu nową klawiaturę i mogę pisać nowe posty :)
Tym razem przepis na fantastyczne lody Oreo. Tylko 3 składniki a wyszły genialne w smaku. Oliwka już pyta kiedy robimy następne ;) następnym razem na pewno z podwójnej porcji ;)
Polecam :)




330 ml śmietanki 30%
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
5-6 ciasteczek oreo 




Ciasteczka drobno posiekać. Zimną kremówkę ubić, dodać mleko i ciasteczka, wymieszać. Wlać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Wyjąć na ok 10 minut przed podaniem. Lody przed schodzeniem można posypać jeszcze pokruszonymi ciasteczkami.

wtorek, 1 sierpnia 2017

Napój izotoniczny arbuzowo-miętowy

Na upały jest to najlepszy napój chłodzący i orzeźwiający. Zawiera wiele minerałów i witamin. Pozwala uzupełnić utracone podczas upałów czy uprawiania sportów mikroelementy. 
Do zrobienia napoju użyłam soli O'Sole od Cenos.




1/4 dużego arbuza
1 cytryna
łyżka miodu
szczypta soli morskiej drobnoziarnistej O'Sole
garść liści mięty
kilka kostek lodu
400 ml wody mineralnej 


Do kielicha blendera wrzucić pokrojonego arbuza (bez pestek i skóry), liście mięty, kostki lodu, dodać miód, sól i sok z cytryny. Zmiksować, rozlać do szklanek. Podawać od razu po przygotowaniu.