250ml śmietanki 30%
200ml mleka skondensowanego słodzonego
50g płatków migdałów
ok 5 biszkoptów
Płatki migdałów zmielić w młynku na mączkę.
Śmietanka i mleko powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubić na sztywno i cały czas ubijając wlewać mleko. Gdy się połączą dodać zmielone migdały i drobno pokruszone biszkopty. Masę wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika. Mrozić kilka godzin.
Przed podaniem wyjąć na ok 10 minut.
Pamiętajcie aby śmietanka była dobrze ubita. Wtedy lody będą puszyste i będą się dobrze nakładały.
Z migdałami jeszcze nie próbowałam! Super!
OdpowiedzUsuńAsiu wypróbuj koniecznie :) są przepyszne!
UsuńDomowe lody są najlepsze :) A te jeszcze musiały tak cudownie chrupać... Pychota :)
OdpowiedzUsuńGin moje aż tak bardzo nie chrupały bo migdały zmieliłam na mączkę. Ale oczywiście przepis można modyfikować i dodać grubo zmielone migdały ;)
Usuń