Strony

wtorek, 18 sierpnia 2020

Jagodowa kostka

Orzeźwiające ciasto o pięknych, pastelowych kolorach. Doskonały letni deser do kawy z przyjaciółmi.

Moi znajomi byli zachwyceni smakiem tego ciasta, każdy prosił o dokładkę.

Możecie użyć świeżych lub mrożonych jagód.

 

 

Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru z prawdziwą wanilią
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Masa jagodowa:
 800 g serka homogenizowanego naturalnego
2 galaretki przezroczyste
1,5 szklanki jagód
2 łyżki cukru
 
 
 
 Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno formy (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu przekroić na 2 blaty. 
 
Masa jagodowa: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić.
1 szkl jagód podgrzać w garnuszku z cukrem aż się rozpadną, przetrzeć przez sito. Serek utrzeć z musem jagodowym, cały czas miksując wlewać galaretkę. Do masy dodać pozostałe jagody, wymieszać. 
Dno i boki foremki wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć pierwszy blat biszkoptu, wylać 2/3 masy jagodowej. Następnie przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć pozostałą masę. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Podawać udekorowane jagodami i listkami mięty.


wtorek, 11 sierpnia 2020

Babeczki dyniowe z jagodami

Żółciutkie, puszyste i wilgotne babeczki z dodatkiem jagód. Będą świetną przekąską na wycieczkę za miasto lub na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Z powodzeniem można użyć mrożonych jagód.



Babeczki dyniowe:
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
170 g cukru
szklanka pure z dyni
2 jajka
łyżeczka ekstraktu z wanilii
60 ml mleka
140 g rozpuszczonego masła (przestudzone)

szklanka jagód
cukier puder do posypania




W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Dodać 2/3 jagód, wymieszać.
Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Na każdą nałożyć po kilka pozostałych jagód.
Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

piątek, 7 sierpnia 2020

Kruche ciasto budyniowe z brzoskwiniami

Kruche ciasto w połączeniu z budyniem i orzeźwiającymi brzoskwiniami to świetny pomysł na deser na letnie popołudnie przy kawie. Wszystkim bardzo smakuje i każdy prosi o dokładkę :)




Ciasto kruche:
4 szkl mąki
3 jajka
20 dag cukru
1 cukier waniliowy
kostka margaryny
4 łyżeczki proszku do pieczenia

Budyń:
1l mleka
2 budynie śmietankowe

4 duże brzoskwinie
cukier puder do posypania




Margarynę posiekać z mąką i proszkiem, dodać jajka rozbełtane z cukrami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i ułożyć na blaszkę (24x36cm) posmarowaną masłem. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki. Drugą część ciasta zawinąć w folię i też schłodzić.
Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, wylać na ciasto. Brzoskwinie pokroić w ósemki. Ułożyć na budyniu. Drugą połowę ciasta poskubać i rozsypać na owoce. Piec w temperaturze 170 stopni do zarumienienia (przez ok 45minut). Ostudzić. Posypać cukrem pudrem

poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Babeczki z maślanymi kwiatkami

Pięknie się prezentują, więc można je przygotować na specjalne okazje. Ja upiekłam je dla mamy, była nimi zachwycona.
Krem idealnie nadaje się do takich właśnie dekoracji.




Babeczki:
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju

Krem:
200 g masła
200 g mascarpone
2,5 szkl cukru pudru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
barwniki spożywcze




  Babeczki: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie razem połączyć łyżką (mogą być grudki). Ciasto przelać do 2/3 wysokości foremek. Piec ok 20-25 minut w 180 st. w zależności od wielkości foremek. Ostudzić.

Krem: Składniki w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera i utrzeć na gładki, puszysty krem. Podzielić na kilka części, każdą dowolnie zabarwić i za pomocą specjalnych końcówek wyciskać na babeczkach kwiaty i listeczki.
Gotowe babeczki schłodzić.