piątek, 17 kwietnia 2015

Ciasteczka z czekoladą i orzechami

Zastanawiałam się co pysznego upiec z brązowego cukru, który otrzymałam w paczce od Firmy DIAMANT. Nie mogłam się zdecydować, tyle smakołyków można z nim przygotować! Z pomocą przyszła moja córeczka Oliwka, dla której oczywiste było,że mam upiec ciasteczka ;) Troszkę pokombinowałam i upiekłam pyszne ciasteczka z dodatkiem czekolady i orzechów. Wg Oliwki są po prostu pychotne :)
Wam też polecam. Robi się je błyskawicznie. W pół godziny mamy pyszny podwieczorek z filiżanką herbaty słodzonej lodowym cukrem kandyz też od DIAMANT. Smacznego :)



3/4 szkl cukru brązowego Diamant
1,5 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
125g margaryny
jajko
szczypta soli
2/3 tabliczki mlecznej czekolady
garść siekanych orzechów włoskich



Wszystkie suche składniki i zimną margarynę posiekać. Dodać jajko i zagniatać ciasto. Gdy ciasto będzie coraz bardziej zwarte wsypać posiekaną czekoladę i orzechy. Zagniatać aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy wałek grubości ok 5 cm. Kroimy na 1-centymetrowe plastry, które układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.

Aby ciasteczka były bardziej miękkie wkładamy do pojemnika kawałek jabłka. Nam takie najbardziej smakowały.


9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)