Wam też polecam. Robi się je błyskawicznie. W pół godziny mamy pyszny podwieczorek z filiżanką herbaty słodzonej lodowym cukrem kandyz też od DIAMANT. Smacznego :)
3/4 szkl cukru brązowego Diamant
1,5 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody
125g margaryny
jajko
szczypta soli
2/3 tabliczki mlecznej czekolady
garść siekanych orzechów włoskich
Wszystkie suche składniki i zimną margarynę posiekać. Dodać jajko i zagniatać ciasto. Gdy ciasto będzie coraz bardziej zwarte wsypać posiekaną czekoladę i orzechy. Zagniatać aż otrzymamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy wałek grubości ok 5 cm. Kroimy na 1-centymetrowe plastry, które układamy w większych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy ok 12 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.
Aby ciasteczka były bardziej miękkie wkładamy do pojemnika kawałek jabłka. Nam takie najbardziej smakowały.
Bardzo chętnie się skuszę! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńPewnie ciężko poprzestać na jednym :)
OdpowiedzUsuńsą bardzo wciągające. Z jednej porcji to mało ;)
UsuńNie ma jak ciasteczko :)
OdpowiedzUsuńRacja :)
UsuńPyszna, kruchutka słodka przekąska Asiu, brawo ;)
OdpowiedzUsuńDziekujemy za przepis, Maks powiedzial ze są lepsze niz z M&S!!!!
OdpowiedzUsuńTaki komplement z ust dziecka to największa nagroda :))) Pozdrawiam Was :*
Usuń