240g mąki
50g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 kostki masła w temp. pokojowej
3 jajka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku)
1,5 tabl. gorzkiej czekolady
350g cukinii
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
Dekoracja:
tabl. gorzkiej czekolady
1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych
garść siekanych migdałów
50g kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 kostki masła w temp. pokojowej
3 jajka
2/3 szkl. cukru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszku)
1,5 tabl. gorzkiej czekolady
350g cukinii
1/2 szkl siekanych orzechów włoskich
Dekoracja:
tabl. gorzkiej czekolady
1/3 szkl łuskanych orzechów laskowych
garść siekanych migdałów
W jednej misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i kawę. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, nadal ucierając dodawać po 1 jajku. Następnie mieszając na małych obrotach miksera dodawać po łyżce suchych składników. Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę posiekać i razem z cukinią i orzechami wmieszać do ciasta. Ciasto wylać do formy, wyrównać powierzchnię i piec ok 45 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.Czekoladę na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej (można dodać łyżkę masła lub oleju). Polać ciasto i posypać uprażonymi i posiekanymi orzechami laskowymi i migdałami.
nie mogę się doczekać na świeże cukinie! dziękuję za przypomnienie o "święcie", całkiem wypadło mi z głowy;)
OdpowiedzUsuńCiasto musi być smaczne, ciekawe smaki.
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto z cukinią i potwierdzam, bardzo smaczne!!!
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu takie zrobić!
OdpowiedzUsuńCiacho jest pyszne, ktoś kto nie wie co jest w środku nigdy nie domyśli się, że upieczone jest z dodatkiem cukinii :) Wypróbujcie koniecznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Asiu, przypomniałaś mi, że mam gdzieś przepis na ciasto z cukinią i też potwierdzam, że jest pyszne (nie wiem czy takie, ale cukinia wcale nie jest wyczuwalna), bo już 2 razy robiłam! :) ale dawno, bo 2 lata temu... muszę go odkopać.. chyba gdzieś u Mamy znajdę :))
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto, smaka mi narobiłaś
OdpowiedzUsuńMa cudownie głęboki kolor, pyszne musiało być :)
OdpowiedzUsuńCukinia, to wspaniały dodatek, także do ciast :)
OdpowiedzUsuńPycha Asiu ;)