sobota, 18 października 2014

Pesto/pasta dyniowa ze słonecznikiem

Dzisiaj u mnie kolejna dyniowa propozycja ;) Zdrowe, smaczne, idealne pesto do makaronów jak również jako pasta do kanapek, krakersów itp. Koniecznie wypróbujcie!



 miąższ z 1/4 dużej dyni
80g sera grana padano
100g ziaren słonecznika
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek 

Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i podlać odrobiną wody(kilka łyżek). Dusić często mieszając, do miękkości. Ostudzić. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ugotowaną dynię, ser, oliwę i słonecznik przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku.

1 komentarz:

  1. uwielbiam dynię, więc zapewne taka pasta by mi posmakowała!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)