Strony

niedziela, 29 czerwca 2014

Kruche koszyczki z truskawkami

Elegancki i banalnie prosty deserek z kruchutkiego ciasta i delikatnego kremu. Truskawki są idealnym dodatkiem do takiego zestawu. Polecam dopóki jeszcze są dostępne :)





ciasto francuskie 1op
jajko
330ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Kamis
kilkanaście truskawek
cukier puder do posypania
melisa do dekoracji




Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 6 dużych kółek o śr. 10cm. W 4 kółkach wyciąć szklanką otwory. Resztę ciasta zagnieść, cienko rozwałkować i wyciąć kółka.
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć całe kółeczka, posmarować rozbełtanym jajkiem i na nie ułożyć po 2 krążki, każdy smarując jajkiem. Środki nakłuć widelcem.


Piec ok 15 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Wybrzuszone "denka" delikatnie skruszyć widelcem aby zmieściło się więcej kremówki. Śmietankę ubić z cukrem i napełnić koszyczki. Truskawki pokroić w plasterki i ułożyć na kremie. Posypać cukrem pudrem i udekorować melisą.



Calzone

Calzone to nic innego jak rodzaj pizzy złożonej na kształt pieroga. Nadzienie może być dowolne. Ja zrobiłam akurat z tego co miałam w domu. Doprawiłam ostrymi przyprawami Kamisa i wyszedł pyszny obiad. W wersji mini calzone będzie doskonałą przekąską.



Ciasto:
500g mąki
250ml ciepłego mleka
30g drożdży
1 łyżka cukru
1łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Farsz:
20 dag boczku parzonego
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki czerwonej fasolki
jasna papryka
20 dag żółtego sera
3 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawa do pizzy Kamis
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis
ognista mieszanka przypraw Kamis

rozbełtane jajko do posmarowania 




Farsz: Boczek i paprykę pokroić w kostkę, dodać osączoną kukurydzę i fasolkę. Przyprawić do smaku przyprawami Kamis i wymieszać. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ciasto: Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, odrobinę ciepłego mleka i mąki i wymieszać . Odstawić aby drożdże zaczęły pracować. Dosypać resztę mąki, olej,sól i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Ciasto będzie trochę twarde ale dzięki temu po upieczeniu będzie lekko chrupiące. Odstawić na ok 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą z nich rozwałkować na cienki okrągły placek.
Środek posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć farsz i posypać serem. brzegi posmarować jajkiem, zlepić. Calzone ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem, posmarować jajkiem i posypać serem. Odstawić na kilkanaście minut a potem piec ok 20 minut w 180 stopniach.


sobota, 28 czerwca 2014

Semifreddo z truskawkami

To już ostatni dzwonek aby wykorzystać truskawki do pysznych, letnich deserów. Dziś proponuję Wam wspaniały włoski deser z dodatkiem truskawek i bez. 
Semifreddo to deser podany w postaci lekko rozmrożonej. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jest przy tym banalnie prosty, zrobicie go ze składników, które macie w domu. Myślę, że warto go przygotować bo świetnie orzeźwia w letni, gorący dzień.


500ml śmietanki 30%
30 dag truskawek
ok 10 małych bez
4 łyżki cukru
4 łyżki cukru pudru


Truskawki umyć, obrać i pokroić na większe kawałki. Przełożyć do rondelka i dusić aż puści sok a cukier się rozpuści. Ostudzić.

Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać truskawki i pokruszone bezy. Delikatnie przemieszać (aby powstał marmurkowy wzorek) i wylać do formy, np keksówki, wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do zamrażalnika na kilka godzin.

Przed podaniem deser wyjąć na kilkanaście minut aby lekko zmiękł.




Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody

sobota, 21 czerwca 2014

Lody bakaliowe z ajerkoniakiem

Przepyszne i aromatyczne lody będą idealnym deserem na letnie upały. Ajerkoniak dodatkowo podkreśla smak bakalii. Polecam wszystkim, którzy obawiają się lodów na bazie żółtek. Te są przepyszne i bardzo łatwe do zrobienia!




500ml śmietanki 30%
4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
1/3 czekolady mlecznej z orzechami laskowymi
3 łyżki rodzynek
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki ajerkoniaku
5 łyżek cukru pudru


Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Czekoladę drobno posiekać i wraz z pozostałymi składnikami dodać do śmietanki. Wymieszać i przełożyć do pojemnika do zamrażania. Włożyć do zamrażalnika, pamiętając aby co godzinę przemieszać.
Przed podaniem wyjąć na ok 10-15 minut.

Moje lody wygrały w konkursie Bakalland na najlepszą zimną przekąskę z bakaliami :))))


Lody, lody dla ochłody Akcja lodowa 2014

wtorek, 17 czerwca 2014

Lody bananowo-nutellowe

Rok temu widziałam gdzieś w internecie pomysł na takie lody. Polecam z całego serca gdyż są wyśmienite! i robi się je bardzo szybko. Moja córeczka je uwielbia.
Minimum składników, maksimum smaku!



3 dojrzałe banany
łyżka nutelli

Banany obrać i pokroić w grubsze plastry. Włożyć do woreczka lub pojemnika i zamrozić. Po kilku godzinach zmrożone banany przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę, na koniec dodając nutellę. Podawać od razu po przygotowaniu lub włożyć do pojemnika i zamrozić.


UWAGA!
Do tego celu należy używać blendera przeznaczonego do kruszenia lodu!


 Akcja lodowa 2014 Lody, lody dla ochłody

piątek, 13 czerwca 2014

Tort ajerkoniakowy z truskawkami

Z okazji moich urodzin upiekłam do pracy ten oto torcik. Zwykły biszkopt przełożyłam masą ajerkoniakową a całość udekorowałam truskawkami w galaretce. Mam nadzieję, że doniosę go w całości i że wszystkim posmakuje.
Was też zapraszam na kawałeczek ;)



Biszkopt:
4 jajka
3/4 szkl cukru
1/2 szkl maki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy

Masa ajerkoniakowa:
1/2 szkl ajerkoniaku
400g serka waniliowego homogenizowanego
1 szkl cukru pudru
330ml śmietanki 30%
3 łyżki żelatyny

Dodatkowo:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe

330ml śmietanki 30%
2 śmietan fixy
3 łyżki cukru pudru


Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry i nadal ubijać na sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (20cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką, wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Każdy skropić wodą z cukrem i sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki schłodzić. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody, lekko przestudzić. Serek, ajerkoniak i cukier puder wymieszać. Odstawić do lodówki do czasu gdy zacznie gęstnieć. Śmietankę ubić na sztywno i połączyć z masą ajerkoniakową. Na paterze ułożyć jeden krążek ciasta i zapiąć obręcz. Biszkopty przełożyć masą, wstawić do lodówki do stężenia.

Galaretkę rozpuścić w 750ml  gorącej wody. Zostawić do czasu aż zacznie tężeć. Na torciku ułożyć umyte i obrane truskawki, zalać tężejącą galaretką.

Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietanfixem. Udekorować boki tortu. Schłodzić.


Milion smaków truskawek

sobota, 7 czerwca 2014

Duszona młoda kapusta

Nie ma nic lepszego do letniego obiadu jak ta kapustka. Robiła ją w ten sposób moja babcia, robi mama i teraz ja. Jest idealna z młodymi ziemniaczkami i kotletem schabowym lub mielonym. Robi się ja niezwykle szybko a smakuje wyśmienicie. Polecam do obiadu ;)



główka młodej kapusty
pęczek młodej cebulki ze szczypiorem
pęczek koperku
2 łyżki masła
łyżka octu
2 łyżki śmietany
sól
czosnek granulowany
pieprz biały Kamis


Kapustę poszatkować, zalać wodą (nie więcej niż poziom kapusty) i ugotować do miękkości. Szczypior i koperek posiekać. Szczypiorek dodać w połowie gotowania a koperek pod koniec aby kapusta ładnie pachniała. Gdy kapusta będzie miękka (można odlać trochę wody jeśli uznamy, że jest jej zbyt dużo) dodajemy do niej masło, ocet, zabielamy śmietaną i przyprawiamy solą i pieprzem i czosnkiem. Najlepiej smakuje na ciepło.

Sernik na zimno z truskawkami

Nie ma nic lepszego na upały jak sernik na zimno. A w sezonie na truskawki grzechem byłoby ich nie wykorzystać do tego pysznego deseru. Jeszcze nie jest za późno, możecie go przygotować jutro rano a po południu będziecie mieć pyszny deser do kawy :)




Spód:
200g herbatników
150g masła

Masa serowa:
1kg serka z wiadereczka
5 łyżek cukru pudru
kilka kropel aromatu waniliowego
3,5 łyżki żelatyny
niepełna szkl mleka

2 galaretki truskawkowe
ok 500g truskawek



Herbatniki drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z herbatnikami, wylepić nimi dno dużej tortownicy. Schłodzić.
W gorącym mleku rozpuścić żelatynę. Serek przełożyć do misy miksera, dodać cukier, aromat waniliowy i zmiksować. Na koniec dodać ciepłą żelatynę, krótko zmiksować i wylać na spód herbatnikowy. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 0,75ml gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Truskawki umyć, obrać i pokroić na połówki. Ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego stężenia.

Milion smaków truskawek

piątek, 6 czerwca 2014

Tort "Kokosowa beza z truskawkami"

Dzisiaj polecam Wam wyjątkowo pyszny torcik z truskawkami. Dzięki kokosowo-bezowym blatom nabiera wspaniałego smaku. Tort będzie idealny na uroczyste spotkania, ja upiekłam go rok temu na swoje urodziny. Wszystkim bardzo smakował, co bardzo mnie cieszy :)



Beza kokosowa:
8 białek
40 dag cukru
40 dag wiórków kokosowych

Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki kartoflanej
2 łyżki mąki pszennej
4 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
cukier waniliowy
masło

ok 10 dag małych bez
ok 30 dag truskawek


Beza kokosowa: Białka ubić z cukrem, na koniec dodać kokos, podzielić na 3 części i upiec 3 krążki w tortownicy o śr. 24cm w 160 stopniach przez ok 30 minut.

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę jajeczną, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo budyń cały czas ucierając.

Placki kokosowe przekładać masą, wciskając w nią pokrojowe na połówki truskawki. Tort z wierzchu posmarować masą, posypać pokruszonymi bezami i udekorować truskawkami.



Milion smaków truskawek

wtorek, 3 czerwca 2014

Makaron z kurczakiem i bazyliowym pesto

Szybki, pożywny i zdrowy obiad to jest to co ostatnio cenię najbardziej. Polecam wszystkim zabieganym miłośnikom makaronu :)




2 szkl makaronu świderki
duży filet z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych
sól morska prowansalska KAMIS
1/2 szkl pesto bazyliowego (przepis tutaj)
pieprz
2 łyżki startego żółtego sera
łyżka oliwy




 Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. W tym samym czasie fileta umyć, osuszyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Oprószyć solą prowansalska i pieprzem. Usmażyć na rumiano na łyżce oliwy. Umyte pomidorki pokroić na połówki. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pesto i usmażonym kurczakiem. Wyłożyć na talerze, udekorować pomidorkami i listkami bazylii. Posypać startym serem.

Pesto bazyliowe

Przepyszny i bardzo łatwy do przygotowania zielony sos do makaronów ale również jako wspaniały dodatek do sałatki ze świeżych warzyw.
Pesto tradycyjnie jest wytwarzane w moździerzu, z dodatkiem parmezanu i orzeszków piniowych. Ja jednak takich nie miałam i zastąpiłam je orzeszkami ziemnymi.





 pęczek bazylii
1/2 szkl obranych orzeszków ziemnych
3 łyżki startego ostrego sera
ok 1 szkl oliwy z oliwek
łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz 


Bazylię opłukać i osuszyć. Oderwać listki i przełożyć do blendera. Dodać orzeszki, czosnek, sok z cytryny i połowę oliwy. Miksować do czasu aż składniki ładnie się połączą. Na koniec dolać resztę oliwy i dodać ser, doprawić do smaku, wymieszać.