Kolorowy, słodki mazurek z mnóstwem bakalii będzie idealnym wypiekiem na świątecznym stole. Jest bardzo prosty do zrobienia a do dekorowania można zaprosić dzieci, będą miały mnóstwo frajdy angażując się w przygotowania przedświąteczne :)
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g masła w temp. pokojowej
50 g cukru pudru
jajko
puszka kajmaku
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Bakalie:
orzechy laskowe, pistacje
migdały, wiórki kokosowe
skórka pomarańczowa
jajeczka czekoladowe
Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski, zmiksować a następnie zagnieść gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Cienko rozwałkować i wylepić spód i boki foremki 11x35cm (wyjdą 2 spody). Nakłuć widelcem. Można zrobić ozdobne ranty z kuleczek z ciasta. Mazurki włożyć ponownie do lodówki na pół godziny. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut. Aby spód nie wybrzuszył się podczas pieczenia warto położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia i obciążyć grochem lub ryżem (po 10 min usunąć i dopiec). Spody ostudzić.
Upieczone spody mazurków posmarować cienką warstwą dżemu a następnie kajmakiem. Dowolnie udekorować bakaliami i czekoladowymi jajeczkami.
Piękna dekoracja
OdpowiedzUsuńPięknie i smakowicie będzie się prezentował na Wielkanocnym stole :D
OdpowiedzUsuńPrześliczny mazurek! Radosnych Świąt Wielkiej Nocy!
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda!! Radosnych i smacznych świąt
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, dobra robota :D
OdpowiedzUsuńdoskonałe mazurki, ja jakoś nie mam ręki do mazurków i chyba się ich boję...
OdpowiedzUsuńAleż on wygląda! Fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńMazurek je się już oczami😃
OdpowiedzUsuńAsieńko wszystkie Twoje przepisy są smaczne🍰☕
Pozdrowionka zostawiam🧡🤗