Strony

niedziela, 19 września 2021

Tarta z budyniem i borówką amerykańską

 Pyszne kruche ciasto z waniliowym budyniem i borówkami. Upieczone zimą z mrożonych owoców będzie słodkim wspomnieniem lata. 

Z tego przepisu zostało mi trochę kruchego ciasta i upiekłam z niego kruche mini babeczki, które później nadziałam bitą śmietaną ;) Możecie upiec ciasteczka lub kilka spodów do mini tart. Takie spody można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez około tydzień. 




Ciasto kruche:

500 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

250 g zimnego masła

jajko

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego


800 ml mleka

2 budynie waniliowe

2 szkl borówki amerykańskiej




Ciasto: Składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć na spód natłuszczonej foremki. Odciąć nadmiar z brzegów i nakłuć widelcem. Ciasto podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Aby ciasto nie wybrzuszyło się podczas pieczenia, kładziemy na nie papier do pieczenia i wysypujemy groch lub ryż.

Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Gorący wylać na podpieczony spód, posypać borówkami i ułożyć poskubane kawałki ciasta. 

Tartę piec jeszcze przez około 20-30 minut do zarumienienia. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.