Strony

niedziela, 13 grudnia 2020

Ciasto Santoska

Gdy zobaczyłam to ciasto na blogu "Zjem to" od razu wiedziałam, że muszę je zrobić. Długo nie czekałam, gdyż zbliżały się imieniny mojego Mężczyzny i to dla niego upiekłam to fantastyczne ciacho. Pozmieniałam w nim trochę proporcje.

Santoska zachwyca smakiem. Połączenie kruchego ciasta z kajmakiem, orzechami i masą kawową to istna petarda dla podniebienia. Już dawno nie jadłam tak pysznego deseru. 

Ciasto idealne na wyjątkowe okazje jak imieniny, urodziny czy święta.

Polecam każdemu :)




Ciasto kruche:

100 g zimnego masła

180 g mąki pszennej

40 g cukru pudru

jajko

łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto orzechowe:

4 białka

70 g cukru

50 g orzechów włoskich siekanych

50 g orzechów włoskich zmielonych

50 g wiórków kokosowych

50 g wafelków Princessa orzechowa


Krem:

500 g mascarpone

400 ml śmietanki 30%

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

4 łyżki cukru pudru

2 łyżki amaretto


300 g kajmaku z puszki

gorzkie kakao do posypania




Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki (21x23cm) i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut. Ostudzić.

Ciasto orzechowe: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nadal ubijając dodawać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca a cukier się rozpuści. Dodać orzechy, kokos, drobno posiekane wafelki, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp. 170 stopni. Ostudzić.

Krem: Mascarpone i śmietanka mają być mocno schłodzone. W misie miksera utrzeć wszystkie składniki na puszysty, gęsty krem. 4 łyżki kremu odłożyć na rozety.

Masę kajmakową podgrzać w garnuszku aby można było ją łatwo rozsmarować na kruchym cieście. Na kajmak wyłożyć połowę kremu, ciasto orzechowe, pozostały krem. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem poporcjować i każdy kawałek udekorować rozetą z kremu oraz posypać gorzkim kakao. 


26 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Wszystkie składniki utrzeć na puszysty krem a więc kawę też 😉

      Usuń
    2. Kawę dodałam do reszty składników na krem. Wszystko wrzuciłam do jednej miski i ucieralam

      Usuń
  2. Pyszne połączenie, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda i chyba jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda wyśmienicie zapisuję do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest przepyszne. Nie za słodkie, wyczuwalny smak kokosu, krówki, orzechów, kawy. I ten puszysty krem 😋
    Zapisuje w przepisniku 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. A zamiast kokosu można dodać migdały? I kawa ma być rozpuszczoną w wodzie czy 2 łyżeczki wsypać do kremu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać migdały a kawa ma być sypka dodana do kremu ;)

      Usuń
  7. Ciacho przepyszne robiłam i naprawdę polecam niebo w gębie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. Ten Przepis na tak małą formę 21*23?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto wyszło pyszne,a co wazne samo ciasto mozna upiec wczesniej i potem tylko przełożyć kremem,polecam i dziękuję za fajny i nieskomplikowany przepisu Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Santoska tak bardzo zasmakowała domownikom, że na stałe weszła w nasz kanon ciast domowych. Wspaniałe ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaka duża blaszka?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)