Strony

środa, 30 września 2020

Makaron z brokułami i bekonem w sosie śmietankowym

 Pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Taki makaron można zabrać do pracy, najlepiej smakuje na ciepło ale na zimno też jest smaczny.

 

 


500 g makaronu świderki

 400 g mrożonego brokułu

200 g bekonu parzonego

500 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

ząbek czosnku


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie, zblanszować. Bekon pokroić w cienkie paseczki i przesmażyć. Dodać zmiażdżony czosnek a następnie ugotowane brokuły. Całość zalać śmietanką, doprawić do smaku i dusić ok 10 minut. Wymieszać z makaronem. 

Przed podaniem można posypać startym serem.

środa, 23 września 2020

Ciasto bananowo-kokosowe bez pieczenia

 Ciasto jest bardzo orzeźwiające. Banany świetnie komponują się smakowo z masą kokosową, galaretką i bitą śmietaną. Jest doskonałą propozycją na pyszny i nieskomplikowany deser do kawy.

 


 

Masa kokosowa:

1 szkl mleka

1 szkl cukru

100 g wiórków kokosowych + łyżka do posypania ciasta

200 g miękkiego masła

 

2 galaretki cytrynowe

4 banany

500 ml śmietanki 30% 

łyżka żelatyny

3 łyżki cukru pudru

kilka kropel aromatu waniliowego

ok 200 g herbatników

1/2 tabliczki białej czekolady




Masa kokosowa: Mleko, cukier i wiórki kokosowe gotować na małym ogniu ok 30 minut często mieszając aby się nie przypaliło. Ostudzić. 

Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odstawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać po łyżce masy kokosowej.

Dno i boki foremki (21x24cm) wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć warstwę herbatników, masę kokosową i znów herbatniki. Obrane banany przekroić wzdłuż na pół i ułożyć na herbatnikach. Zalać tężejącą galaretka cytrynową. Odstawić do lodówki do stężenia.

Masa śmietankowa: żelatynę zalać 1/4 szkl zimnej wody i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Lekko podgrzewać do rozpuszczenia. Zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, aromat waniliowy i letnią żelatynę. Masę wyłożyć na galaretkę, posypać startą czekoladą i wiórkami kokosowymi. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.


poniedziałek, 21 września 2020

Kruche ciasto z orzechową pianką i powidłami

Pyszne, orzechowe ciasto na każdą okazję. Kruche ciasto świetnie smakuje w połączeniu z orzechową pianką i kwaskowatymi powidłami. 
Przepis znalazłam na stronie Smaczne Potrawy. Zamiast dżemu użyłam powideł.




Ciasto kruche:
250g zimnej margaryny
500 g mąki pszennej
3 żółtka
150g cukru pudru
5 łyżek zimnego mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka orzechowa:
3 białka
150 g cukru pudru
250g orzechów włoskich mielonych

słoik powideł śliwkowych




Ciasto: Margarynę posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Połową ciasta wylepić spód blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą połowę zawinąć w folię. Ciasto z blaszką i zawinięty kawałek odstawić do lodówki.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając cukier puder. ubijać aż piana będzie lśniąca i szklista. Na końcu wymieszać z orzechami. 

Ciasto wyjąć  z lodówki, nakłuć widelcem i posmarować powidłami. Wyłożyć piankę orzechową. Z pozostałego ciasta odrywać kawałeczki i posypać po masie orzechowej.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 30 minut do zarumienienia.
Ostudzić, można posypać cukrem pudrem.



piątek, 18 września 2020

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Minimum składników, maksimum smaku. To bardzo prosta i zarazem smaczna sałatka, którą zrobicie w kilka chwil, nawet gdy goście w drodze. Świetnie sprawdzi się zarówno na spotkania w gronie przyjaciół, jak i na co dzień, do pracy.

Nam bardzo smakuje :)

 



 

250 g makaronu w kształcie ryżu

300 g szynki konserwowej

ogórek szklarniowy

2-3 ząbki czosnku

pęczek koperku

puszka kukurydzy

2-3 łyżki majonezu

sól, pieprz

 


Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę a koperek posiekać. Wszystkie składniki doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę aby smaki się przegryzły.

 

środa, 16 września 2020

Krakersiak z masą kajmakowo-orzechową bez pieczenia

Ciasto ma bardzo ciekawy słodko-słony smak. Słodycz kremu przełamana jest tu słonymi krakersami. Delikatna, kremowa konsystencja i ten zaskakujący smak sprawia, że chcemy sięgnąć po więcej. Ciasto przygotujecie zaledwie w kilka chwil. Jedynie trzeba poczekać aż stężeje a krakersy nawilgną od masy.

Nam bardzo smakowało.

Inspiracja: blog e-przepisykulinarne.pl

 

 


puszka masy kajmakowej

500g mascarpone 

330 ml śmietanki 30%

200 g orzechów pekan + kilka do dekoracji

ok 300 g krakersów



Orzechy uprażyć na suchej patelni, ostudzić i posiekać.

Do misy miksera przełożyć mascarpone i kremówkę, zmiksować na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać masę kajmakową. Na koniec masę wymieszać z posiekanymi orzechami (2 łyżki orzechów zostawić do posypania ciasta). Foremkę (20x20cm) wyłożyć folią, na dnie ułożyć warstwę krakersów. Posmarować 1/5 masy i ponownie ułożyć krakersy. Czynność powtórzyć, ostatnią warstwą ma być masa. Ciasto posypać pokruszonym krakersem i pozostałymi orzechami. Schłodzić kilka godzin. Przed podaniem udekorować połówkami orzechów.



czwartek, 10 września 2020

Sernik stracciatella z malinami bez pieczenia

 Delikatny, kremowy i orzeźwiający serniczek na zimno uświetni nie tylko wyjątkowe okazje.

 

 


 

Masa serowa:

1 kg sera z wiaderka

330 ml śmietanki 30%

szkl mleka w proszku

2/3 szkl cukru pudru

3 łyżki żelatyny

1/3 szkl wody

kilka kropel ekstraktu waniliowego

2/3 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej

 

300 g malin

op. okrągłych biszkoptów

1 szkl mleka do nasączenia biszkoptów

łyżka kakao

 


Żelatynę wymieszać z 1/3 szkl zimnej wody. Odstawić do napęcznienia a następnie podgrzać aż się rozpuści. W misie miksera umieścić ser, cukier puder, mleko w proszku, ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Osobno ubić śmietankę i wymieszać z masą serową, dodać żelatynę i krótko zmiksować. Czekoladę zetrzeć na tarce o małych oczkach i razem z malinami wymieszać z masą serową.

Dno i boki tortownicy (21cm) wyłożyć folią. Biszkopty krótko maczać w mleku i ułożyć na dnie formy. Zalać masą serową i ułożyć kolejną warstwę biszkoptów. 

Sernik odstawić na kilka godzin do lodówki do stężenia. Przed podaniem posypać kakao.


piątek, 4 września 2020

Kruche z jagodami i budyniową pianką

Jest bardzo smaczne, u nas pół blaszki zniknęło za pierwszym posiedzeniem ;)

 Delikatna pianka budyniowa świetnie smakuje z kruchym ciastem i jagodami. Jest to wyjątkowe ciasto, które poza sezonem z powodzeniem można upiec z dodatkiem mrożonych owoców.


 


Ciasto kruche:

2,5 szkl mąki

250g masła

3 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego

 

Pianka budyniowa:

5 białek

szczypta soli

szkl cukru

2 budynie waniliowe

1/2 szkl oleju

 

1,5 szkl jagód

cukier puder do posypania

 

 

Ciasto: składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Podzielić na dwie części, owinąć w folię i wstawić do zamrażalnika na 2 godziny. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zetrzeć jedną część ciasta. Podpiec ok 15 minut w 180 stopniach. Przestudzić.

Pianka: Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Dodać cukier. Ubijać aż będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać budyń i olej. Zmiksować. Pianę wyłożyć na podpieczony spód. Posypać jagodami i zetrzeć pozostałą część ciasta. 

Ciasto piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.