czwartek, 30 kwietnia 2020

Kotleciki z młodej kapusty

Wiosna to czas kiedy bardzo chętnie sięgam po zielone, młode warzywa. Całą zimę z utęsknieniem czekam na młodą kapustkę, którą przygotowuję na różne sposoby. Tym razem postanowiłam wypróbować ją w kotlecikach. Do smaku dodałam przyprawy Vegeta Natur. To bogactwo warzyw, 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu.



średnia główka młodej kapusty
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
3 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
łyżka soli
pieprz świeżo zmielony

bułka tarta do panierki
olej do smażenia



Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z solą i odstawić na 2 godziny aby puściła sok. Warto przykryć ją talerzykiem i obciążyć czymś ciężkim. Po tym czasie dokładnie odcisnąć sok w dłoniach. Do kapusty dodać jajka, posiekany koperek, wyciśnięty w prasce czosnek oraz mąkę i bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać. Gdyby była zbyt wodnista można dodać jeszcze trochę mąki. Formować okrągłe kotleciki, które następnie panierować w bułce tartej. Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Można podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym lub z ulubioną surówką. 



6 komentarzy:

  1. Jeszcze takich kotlecików z młodej kapusty nie jadłam, a bardzo lubię młodą kapustkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbuję zrobić zapowiadają sie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś takie kotleciki.
    I muszę do nich powrócić, a Twój przepis mi w tym pomoże, dziękuję🤗💚
    Smacznie pozdrawiam 🥬🤗

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)