Gofry zwykle kojarzą mi się z deserem na słodko. Ale czemu nie spróbować zrobić ich na pikantnie?
Te ze szpinakiem Hortex smakują naprawdę wspaniale! I będą kolejnym zdrowym, zielonym akcentem w naszym wiosennym menu. Podane z wędzonym łososiem i jajkiem będą stanowiły eleganckie śniadanie lub lunch we dwoje.
Ciasto na gofry:
1 jajko
1/2 szkl mleka
1 szkl mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka oleju
ząbek czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
200 g mrożonego szpinaku liście Hortex
kilka plasterków łososia wędzonego
2 jajka na twardo
pomidorki koktajlowe
zielenina do posypania
sok jabłko wiśnia Hortex do podania
sok jabłko wiśnia Hortex do podania
Ciasto: Szpinak rozmrozić nad kąpielą wodną (lub bezpośrednio na sicie ale będzie to dłużej trwało), odsączyć z wody. Jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia zmiksować. Dodać zmiażdżony ząbek czosnku i odsączone liście szpinaku. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Gofrownicę nagrzać i posmarować olejem. Upiec gofry.
Jeszcze ciepłe gofry podawać z łososiem, pomidorkami i fetą. Danie posypać zieleniną.
Podać z sokiem Hortex jabłko wiśnia.
Podać z sokiem Hortex jabłko wiśnia.
Przepis bierze udział w akcji:
u mnie też królują te na słodko, chętnie spróbuję Twojej wersji :) ps pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper pomysł na gofry
OdpowiedzUsuńDzięki Iza :)
UsuńChętnie zjadła bym :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
Usuń