niedziela, 17 marca 2019

Rolada drobiowa z boczkiem i szpinakiem

Jest to propozycja na pyszny obiad w rodzinnym gronie. Rolada z farszem szpinakowo-boczkowym jest aromatyczna i smakuje rewelacyjnie.
Roladę podałam z lekką sałatką szpinakową z dodatkiem pomidorków, fety i młodej cebulki.




Farsz:
20 dag wędzonego boczku
cebula
3 spore garści świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oleju


3 duże filety z kurczaka
6 plastrów żółtego sera
jajko
1/2 szkl bułki tartej
sól, świeżo zmielony pieprz



Farsz: Na patelni rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone w drobną kostkę boczek i cebulę. Smażyć kilka minut aż cebulka się zeszkli. Następnie dodać szpinak i czosnek. Smażyć do czasu aż szpinak straci swoją objętość. Farsz doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.

Filety oczyścić i naciąć tak jakbyśmy chcieli rozciąć je na 2 płaty ale nie docinać do końca. Tak rozkrojone filety rozbić przez folię, uważając aby ich nie poszarpać. Na stole rozłożyć folię aluminiową, na niej układać filety jeden obok drugiego aby się na siebie zachodziły. Delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Na środku ułożyć plastry sera i farsz. Mięso ciasno zwinąć w roladę. Ciasno zakręcić w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Tuż przed pieczeniem odwinąć z folii, posmarować rozmąconym jajkiem i obtoczyć w bułce tartej. Lekko spryskać olejem. Piec ok 45 minut w 180 stopniach.


11 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)