Przepyszna, pachnąca cynamonem szarlotka na trochę nietypowym cieście z serka homogenizowanego. Nam bardzo smakowała jeszcze ciepła ale równie pyszna była po schłodzeniu.
Przepis jest bardzo łatwy a szarlotkę przygotujecie w kilka chwil.
Ciasto:
220 g serka homogenizowanego waniliowego
2 szkl mąki
250 g masła
1,5 łyżeczki proszku
1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
cukier puder do posypania
Mąkę, zimne masło i proszek do pieczenia posiekać. Dodać zimny serek i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część wylepić blaszkę (20x30 cm), nakłuć widelcem i posypać bułką tartą.
Jabłka obrać, podzielić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na cieście w blaszce i posypać cynamonem.
Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach. Nakłuć widelcem.
Szarlotkę piec ok 40-50 minut w 180 stopniach do zarumienienia.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
bardzo lubię taką szarlotkę no i do tego fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
O jaki fajny pomysł! Dużo jabłek! Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuńteż kiedyś robiłam super prosta i super pyszna :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na szarlotkę! Na serku musi być wyjątkowo delikatna. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńZaskakująco wygląda ta szarlotka i bardzo apetycznie, na pewno skuszę się i upiekę:)
OdpowiedzUsuń