Świetny pomysł na szybki i smaczny obiad. Sos jest pyszny, kremowy i aromatyczny.
Fileta z pieczarkami można podać do ziemniaczków, ryżu lub kaszy.
3 filety z kurczaka
3 łyżki oleju
2 łyżki masła
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
oregano
2 gałązki rozmarynu
10 pieczarek
300 ml śmietanki 30%
natka pietruszki do posypania
Filety umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Usmażyć na mocno rozgrzanym oleju na rumiany kolor z obu stron. Filety przełożyć na talerz a na tej samej patelni rozpuścić masło, usmażyć cebulę, czosnek i pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Wlać śmietankę, dodać rozmaryn i gotować 10 minut. Filety przełożyć do sosu, przykryć i podgrzewać ok 5 minut.
Filety podawać posypane natką pietruszki.
Lubię takie dania, pycha :-)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
UsuńMniam, mniam, pychota:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Ewa :)
UsuńTakie dania bardzo lubię :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńNie wiem dlaczego nie przepadam za pieczarkami,ale mój mąż to by się z takiego obiadu ucieszył :)
OdpowiedzUsuńNie każdy lubi pieczarki ;)
UsuńDzięki Iza :)
OdpowiedzUsuń