Żurawina już zaczęła się pojawiać w sklepach. Warto zrobić sobie jej zapas na zimę gdyż jest składnikiem cennych witamin i ma działanie antybakteryjne. Ponadto pomaga zwalczyć infekcje dróg moczowych, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zapobiega niektórym nowotworom.
Przynosi same korzyści :)
Przynosi same korzyści :)
Z podanych proporcji otrzymamy 2 małe słoiczki konfitur doskonałych do ciast i deserów. Smak konfitury można wzbogacić ulubionymi przyprawami np. cynamonem, imbirem, wanilią lub dodać odrobinę pieprzu jeśli mają być dodatkiem do mięs.
2 szkl żurawiny świeżej lub mrożonej
sok z 2 pomarańczy
1/2 szkl cukru
Najlepiej aby żurawina była wcześniej zamrożona przynajmniej na kilka godzin, wtedy straci gorzkawy smak.
Żurawinę, cukier i sok podgrzewamy w garnku pod przykryciem często mieszając. Konfiturę gotujemy około 10-15 minut aż zgęstnieje. Gorącą przekładamy do czystych, suchych i wyparzonych wcześniej słoiczków. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.
przepis bardzo fajny! ale musi byc aromatyczna
OdpowiedzUsuńDziękuję. Tak przygotowana smakuje naprawdę super :)
UsuńCiekawe połaczenie. Nigdy nie jadłam takiej konfitury.
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu i polecam :)
UsuńBardzo lubie konfitury, ale takiej nie jadłam. Na pewno smakuje świetnie :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, wypróbuj :)
Usuń