Ciasto prezentuje się świetnie. Robi się je dosyć szybko, jest bardzo łatwe a do tego pyszne. Tak przynajmniej zgodnie stwierdziły koleżanki z pracy, które zostały nim poczęstowane.
Polecam Wam to ciasto z całego serca. Będzie świetnym deserem do świątecznej kawy.
Masa grysikowa:
1,1 l mleka
3/4 szkl kaszy manny błyskawicznej
200 g masła
1 szkl cukru
3 czubate łyżki kakao
Dodatkowo:
duża paczka herbatników (ok 300 g)
2 galaretki truskawkowe
kilkanaście truskawek
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao, wymieszać. Wlać mleko (zostawić 1 szkl). Zagotować, wymieszać. W pozostałym mleku wymieszać kaszkę. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Formę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej. Czynność powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić.
W międzyczasie rozpuścić galaretki w 1/2 l gorącej wody. Truskawki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i poukładać na herbatnikach. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.
Wygląda niesamowicie apetycznie i z wielką przyjemnością zjadłabym kawałeczek do porannej kawki :)
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
Usuńależ ono perfekcyjnie wygląda :) uwielbiam wszelkie ciacha z kaszą manną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja tez lubię takie ciasta bez pieczenia :)
UsuńWspaniały pomysł miałaś z tą masą
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńBardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuńwyglada genialnie i te truskawki z galaretka dodaja orzezwienia
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza, tak galaretka z truskawkami to jak wisienka na torcie ;)
UsuńLubie masy grysikowe, swietny pomysł z kakaem. Częstuje się zatem do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam na kawałek ciasta ;)
UsuńWow! Wow! Wow! Tylko tyle napisze ;)
OdpowiedzUsuń;))
UsuńUwielbiam takie ciasta :) szkoda tylko że się po nich nie chudnie :D
OdpowiedzUsuńMasa wcale nie gęstnieje podczas gotowania, zła kasza manna ??
OdpowiedzUsuńPowinna być jak budyń. Później bardziej stężeje i będzie jak na zdjęciu. Może za dużo mleka?
Usuń