Pyszny i lekki posiłek. Tak przygotowane szparagi doskonale nadają się na śniadanie czy kolację z chrupiącą bagietką lub na obiad w towarzystwie młodych ziemniaczków. Wystarczy 15 minut aby przygotować to pyszne danie. Polecam bo sezon na szparagi jest krótki ;)
Dla 2 osób:
pęczek zielonych szparagów
2 jajka
kilka pomidorków koktajlowych
2 łyżki siekanego szczypiorku
sól, kolorowy pieprz
parmezan lub grana padano
2 łyżki octu
łyżeczka cukru
Szparagi umyć, oderwać twarde końcówki i związać sznurkiem w pęczek.
W wysokim garnku zagotować tyle wody (z dodatkiem łyżeczki soli i cukru) aby po włożeniu szparagów pionowo ich główki wystawały ponad wodę. Szparagi przykryć i gotować na małym ogniu ok 8-10 minut. Sprawdzić wcześniej czy są miękkie aby się nie rozgotowały.
W międzyczasie zagotować 1 litr wody z 2 łyżkami octu i łyżeczką soli. Jajka wbić osobno na spodki, uważając aby żółtko się nie rozpłynęło. Gdy woda się zagotuje, zamieszać aby powstał wir i wlać ostrożnie jajka. Gotować ok 3 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć po jednym na ugotowanych szparagach. Danie oprószyć solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Posypać startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.
Szparagi uwielbiam, jajka również, więc dla mnie propozycja idealna :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjak dla mnie idealne wiosenne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPo prostu uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAkurat przywiozłam swojskie jaja od teściowej. Pomysł na szparagi w towarzystwie jaja bardzo mi się podoba -:)
OdpowiedzUsuńJajko od szczęśliwej kurki najlepsze :)
UsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń