niedziela, 28 maja 2017

Rabarbarowo-truskawkowe ciasto z bezą i migdałami

Jedno z najpyszniejszych wiosennych ciast, które po prostu trzeba upiec. Kruche ciasto doskonale łączy się w smaku z soczystym nadzieniem z truskawek i rabarbaru oraz delikatną bezą.
Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę.





Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
100 g zimnego masła lub margaryny
1/4 szkl cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
5 białek
2/3 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
500 g rabarbaru
300 g truskawek
 op. kisielu truskawkowego
2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)
2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej





Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować na spód prostokątnej blaszki (20x30cm). Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez ok 15 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie rabarbar i truskawki umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i kisielem.
Na gorącym spodzie rozsypać herbatniki, wyłożyć rabarbar z truskawkami.

Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na rabarbar, posypać płatkami migdałów i ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik ale zostawić jeszcze ciasto na 10-15 minut aby beza trochę przeschła.
Ciasto ostudzić.



10 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda to ciasto Asiu :) Z przyjemnością sięgnęłabym po kawałeczek lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne ciasto :) Aż ślinka leci. Połączenie truskawek i rabarbaru jest super, no i do tego ta pyszna beza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kupiłaś mnie tym smakołykiem Asiu ;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne :) bardzo podobne do mojego :) ależ się zgrałyśmy w czasie z tymi przepisami ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)