sobota, 9 kwietnia 2016

Ciasteczka owsiane migdałowe

Zakochałam się w nich :) Są obłędnie pachnące, miękkie a jednocześnie chrupiące od kawałków migdałów i słonecznika. Rozeszły się w niecałe 2 dni...
Uważajcie! uzależniają ;)





200  miękkiego masła lub margaryny
1/3 szkl domowego cukru waniliowego
1/4 szkl cukru brązowego
2 jajka
1 szkl mąki graham Młynomag
2 łyżki maki pszennej luksusowej Młynomag
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
2 szkl płatków owsianych pełnoziarnistych Cenos
1/2 szkl siekanych migdałów
1/3 szkl łuskanego słonecznika





Masło i cukier waniliowy utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać cukier brązowy, jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy składniki się połączą dodać płatki owsiane, migdały i słonecznik oraz szczyptę soli. Wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć dłonią i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasteczka trochę urosną więc należy zachować większą odległość aby się nie posklejały podczas pieczenia.
Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.


4 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)