Aby zwykłe kotlety schabowe za bardzo się nie znudziły polecam zrobić je w trochę inny sposób niż w tradycyjnej panierce. Tym razem przygotowałam je w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, soczyste i pachnące przyprawami. Kotleciki podałam z gotowanymi ziemniaczkami i surówką z zielonej sałaty z rzodkiewką.
5 kotletów schabowych bez kości
2 jajka
1 szklanka mleka
ok 1 szkl mąki pszennej Luksusowej Młynomag
łyżeczka papryki słodkiej
1-2 łyżki przyprawy gyros
sól
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Kotlety rozbić tłuczkiem i przekroić na pół. Oprószyć solą i pieprzem. Czosnek przecisnąć przez praskę i natrzeć kotlety, przykryć folią i odstawić na ok pół godziny.
Do miski wbić jajka, wlać mleko i dodać tyle mąki aby otrzymać dosyć gęste ciasto naleśnikowe. Ciasto przyprawić wg uznania słodką papryką i przyprawą gyros.
Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety maczać w cieście i smażyć po kilka minut z każdej strony na złotobrązowy kolor na średnim ogniu. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Świetnie wyglądają, robiłam filety w cieście, teraz pora na schab :)
OdpowiedzUsuńI jedno i drugie pyszne :) Fajne jest to, że za każdym razem można inaczej przyprawić ciasto :)
UsuńA ja jeszcze tak nie smażyłam ;) raz tylko jadłam gdzieś w restauracji, ale co tam w tym cieście było to nie wiem :P
OdpowiedzUsuńKiedyś tak spróbuję ;)
To pora to zmienić ;)
UsuńSame schabowe wyglądają pięknie i zapowiadają prawdziwą ucztę a jeszcze tak pięknie podane - super!
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
UsuńWłaśnie dzisiaj tak zrobię pysznie brzmi
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowały takie kotleciki? ;)
UsuńDzisiaj zrobiłem. Super kotlety tylko można dodać trochę wiecej przyprawy do gyrosa ,tak całą łyżeczke na ten przepis.
OdpowiedzUsuńZaraz ide pichcic kotleciki :)
OdpowiedzUsuń