niedziela, 13 grudnia 2015

Domek z piernika

W tym roku postanowiłam, że go zrobię. To jest mój pierwszy domek z piernika i myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem ładny ;) 
Jest przy nim trochę pracy, bo trzeba było narysować szablony, upiec a następnie udekorować i postawić  ;) Mimo to efekt końcowy wart jest zachodu. Najbardziej zachwycona jest moja Oliwka, która zapala sobie światełka i patrzy do środka przez landrynkowe szybki w okienkach ;)

Z poniższych proporcji wyszło mi ok 100 pierniczków i 1 domek. Pierniczki już po kilku dniach przechowywania w pojemniku były miękkie więc jeśli chcielibyście je upiec to spokojnie zdążycie przed Świętami.

Domek udekorowałam naturalnymi kolorowymi posypkami od Delecty.






Ciasto na pierniczki:
900g mąki + do podsypania
400g miodu
250g margaryny
120g cukru
2 łyżki cukru waniliowego Delecta
2 jajka
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
2 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao

Lukier:
2 białka
ok 4 szkl cukru pudru lub więcej

Kolorowe posypki i cukierki do dekoracji Delecta:
-maczek truskawkowy
-maczek mango
-maczek tutti frutti
-kuleczki zbożowe w różowej skorupce

1/2 tabl. mlecznej czekolady
kilka kolorowych landrynek na okienka



Ciasto: W rondelku rozpuścić miód, cukier, margarynę, kakao i przyprawę do piernika. Ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, wymieszać. Dodać pozostałe składniki, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie podzielić na kilka części i rozwałkowywać na ok. 3-5 mm. Wykrawać poszczególne części domku. W miejsce okien wsypujemy pokruszone landrynki. Pieczemy ok 7-10 min w piekarniku nagrzanym do 180st. Ostudzić.

Wymiary ścianek:  
Front i tylna ściana: Podstawa 10cm, wysokość 15cm. Okienka 2x2cm. Drzwi 4x2cm- wycinamy 2 takie ścianki, z tym, że drugą bez drzwi.
Ścianki boczne: 10x7cm. Okna 2x3cm- wycinamy 2 takie ścianki.
Dach: 11x11cm-wycinamy 2 części.
Podstawa domku: 15x21cm.

Lukier: Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać cukier puder i ucierać do czasu aż otrzymamy gęsty, gładki lukier. Do dekoracji i zbudowania domku warto zrobić lukier z 1 białka i 2 szkl cukru pudru. Gdy domek wyschnie zrobiłam drugą część lukru z drugiego białka i wykończyłam nim domek.



Na początku dekorujemy ścianki domku lukrem, żółtym maczkiem mango, maczkiem tutti frutti oraz różowymi kuleczkami Delecty  i zostawiamy do wyschnięcia. Następnie nakładając na krawędzie sporą ilość lukru kleimy poszczególne ścianki, łącząc je ze sobą. Ja zaczęłam od ściany frontowej, polukrowałam spód i przykleiłam do podstawy. Następnie dokleiłam ścianę boczną, kolejną, na końcu ścianę tylną. Dla stabilizacji ścianki można podeprzeć od środka np szklanką. Na końcu, gdy ściany są już stabilne, przyklejamy dach.  Domek zostawiamy do wyschnięcia.
Również choinkę udekorowałam kolorowym maczkiem tutti frutti Delecty oraz różowymi kuleczkami.

Czekoladę rozpuszczamy, malujemy dach i posypujemy truskawkowym maczkiem Delecty. Następnie wykańczamy domek lukrem, tworząc sople oraz śnieg wokół domku. Przyklejam choinkę i reniferka. Całość można posypać cukrem pudrem.



Wypiekamy świątecznie, kolorowo, naturalnie…

11 komentarzy:

  1. Piękna, bajkowa chatka i natychmiast zaczyna działać wyobraźnia:)
    cudeńko, cudeńko, cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę pierwszy? :) to podwójnie gratuluję wykonania, bo piękny! :D
    Ja zawsze robiłam i w tym roku mam takie plany tylko... czasu może zabraknąć :( oby się udało, bo złamię osobiście zaprowadzoną tradycję :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierwszy ale nie ostatni bo bardzo mi się to spodobało :) Pozdrawiam :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)