Babkę podałam na talerzu Porcelana Bogucice "Filona"
250g miękkiej margaryny lub masła
2/3 szkl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 jajka
150ml śmietany 18%
2 1/3 szkl maki pszennej
1,5 szkl jagód
łyżka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Margarynę utrzeć z cukrami na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać do masy maślanej cały czas mieszając. Dodać śmietanę, wymieszać. Jagody umyć, osuszyć i wymieszać z łyżką mąki pszennej. 1/4 masy wylać na spód silikonowej foremki na babkę, posypać częścią jagód, czynność powtarzać do wyczerpania ciasta i jagód. Najlepiej aby ciasto stanowiło ostatnią warstwę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok 60-70 minut, do tzw. suchego patyczka.
Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Można użyć mrożonych owoców.
Pięknie wygląda ta babka, z jagodami zawsze najlepsza :)
OdpowiedzUsuńZ jagodami wygląda zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietny pomysł z dodaniem jagód, ta babka musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńDziękuję, była pyszna :)
UsuńJaka pyszna i piękna baba jak malowana. Do tego jagódki pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńAsiu,a jak postapic z owocami mrozonymi,ile dac ? Ewa18
OdpowiedzUsuńMrożonych owoców tez możesz dać tyle samo co świeżych ale koniecznie rozmróź i osusz na ręczniku papierowym.
Usuń