sobota, 3 grudnia 2022

Ciasto Kubuś z mandarynkami

 Delikatne i orzeźwiające ciasto do kawy. "Kubuś" będzie doskonałym deserem do niedzielnej kawy jak i na wyjątkowe okazje.




Biszkopt:

3 jajka

1/2 szkl cukru

1/3 szkl mąki pszennej

1/3 szkl mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia


Masa "kubusiowa":

700ml soku marchewkowo-pomarańczowego

2 budynie śmietankowe


Masa jogurtowa:

400 g jogurtu naturalnego

1 galaretka pomarańczowa


2 opakowania delicji

2 galaretki pomarańczowe

puszka mandarynek



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 28x19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niej biszkopt. Ciasto skropić sokiem z mandarynek.

2 galaretki przygotować w 3 szkl gorącej wody, jedną w 3/4 szkl gorącej wody. Galaretki odstawić do ostygnięcia.

Masa "kubusiowa": Na soku Kubuś ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt. Odstawić do wystudzenia. 

Na wystudzonej masie budyniowej ułożyć delicje. 

Masa jogurtowa: tężejącą galaretkę wymieszać z jogurtem, zalać delicje, odstawić do lodówki do stężenia. 

Na masie jogurtowej ułożyć odsączone mandarynki, zalać dwoma tężejącymi galaretkami, ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.




6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)