Delikatne i orzeźwiające ciasto do kawy. "Kubuś" będzie doskonałym deserem do niedzielnej kawy jak i na wyjątkowe okazje.
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1/3 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Masa "kubusiowa":
700ml soku marchewkowo-pomarańczowego
2 budynie śmietankowe
Masa jogurtowa:
400 g jogurtu naturalnego
1 galaretka pomarańczowa
2 opakowania delicji
2 galaretki pomarańczowe
puszka mandarynek
Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę. Cały czas ucierając dodawać cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 28x19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 180st, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć do niej biszkopt. Ciasto skropić sokiem z mandarynek.
2 galaretki przygotować w 3 szkl gorącej wody, jedną w 3/4 szkl gorącej wody. Galaretki odstawić do ostygnięcia.
Masa "kubusiowa": Na soku Kubuś ugotować budyń, gorący wylać na biszkopt. Odstawić do wystudzenia.
Na wystudzonej masie budyniowej ułożyć delicje.
Masa jogurtowa: tężejącą galaretkę wymieszać z jogurtem, zalać delicje, odstawić do lodówki do stężenia.
Na masie jogurtowej ułożyć odsączone mandarynki, zalać dwoma tężejącymi galaretkami, ciasto odstawić na kilka godzin do lodówki.
Pięknie wygląda i zapewne Super smakuje
OdpowiedzUsuńNapiszę tylko 1 słowo: CUDO!!!!
OdpowiedzUsuńPyszniutkie, zjadła bym.
OdpowiedzUsuńoststnio własnie chodziło za mną ciasto kubuś
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, było smaczne🍰🙂
OdpowiedzUsuńPozdrowionka zostawiam💛😊