Strony

wtorek, 26 kwietnia 2022

Makaron z kurczakiem ala carbonara

Makaron z kurczakiem w sosie śmietankowo-serowym to pomysł na szybki i smaczny obiad.  




3 małe filety z kurczaka

2 łyżki oleju

łyżka masła

1/3 szkl mąki pszennej

sól, pieprz

100 g bekonu wędzonego lub parzonego

3 ząbki czosnku

400 ml śmietanki 30%

60 g tartego sera corregio lub grana padano

300 g grubego makaronu

2 łyżki posiekanej natki pietruszki




Makaron ugotować aldente, odcedzić.

Filety umyć, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na większej, głębokiej patelni rozgrzać olej i masło, przesmażyć filety na rumiano. Mięso przełożyć na talerz. Na patelni po smażeniu kurczaka przesmażyć pokrojony w kostkę bekon. Gdy się wytopi, dodać posiekane ząbki czosnku. Po 2 minutach wlać śmietankę, zagotować. Wsypać ser, wymieszać i włożyć do sosu usmażonego kurczaka. Przyprawić pieprzem i ewentualnie odrobiną soli. Patelnię przykryć i dusić jeszcze ok 10-15 minut aż kurczak będzie całkiem miękki. Mięso wyjąć z sosu i pokroić w plastry. Makaron przełożyć na patelnię i wymieszać z sosem. 

Podawać z pokrojonym kurczakiem i posypane natką pietruszki.


sobota, 23 kwietnia 2022

Cygańska droga

 Trochę już zapomniane ciasto z zeszytu mojej Mamy. Dawniej często piekła je na święta czy imieniny.

Kakaowy biszkopt przełożony masą budyniową z dodatkiem orzechów, galaretek i okrągłymi biszkopcikami. Ciasto jest przepyszne i świetnie nadaje się na rodzinne uroczystości.




Biszkopt kakaowy:

7 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

1/3 szkl gorzkiego kakao

łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa:

1 budyń waniliowy na 750ml mleka  bez cukru

300g masła

ok 4 łyżki cukru pudru


galaretka zielona i czerwona

okrągłe biszkopty

1/2 szkl siekanych orzechów włoskich


polewa kakaowa




Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać partiami cukier i ucierać aż masa będzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

Galaretki przygotować w 400ml gorącej wody dzień wcześniej i odstawić do stężenia.

Masa budyniowa: budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, nadal ubijając dodawać partiami budyń. Na koniec dodać cukier puder do smaku i posiekane orzechy.

Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć połowę masy budyniowej i na zmianę połowę pokrojonych galaretek. Ułożyć warstwę biszkopcików, pozostałą masę i znów galaretki. Przykryć biszkoptem kakaowym. Polać polewą i odstawić ciasto do stężenia.


czwartek, 21 kwietnia 2022

Kryształek/Jogurtowiec z borówkami

 Lekkie i orzeźwiające ciasto będzie idealnym deserem nie tylko podczas upałów. Do ciasta można użyć gotowych, okrągłych biszkopcików zamiast pieczonego ciasta. 

Jeśli do masy jogurtowej dodacie mrożone owoce, zacznie ona szybciej tężeć.




Biszkopt:

2 jajka

1/2 szkl cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

1/4 szkl mąki pszennej

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Masa jogurtowa:

700 ml jogurtu naturalnego

2 galaretki przezroczyste

galaretka rubinowa

galaretka szafirowa

galaretka malinowa

1 szkl borówki amerykańskiej




Dzień wcześniej upiec biszkopt i przygotować galaretkę rubinową, szafirową i malinową.

Galaretki przygotować osobno, rozpuszczając każdą w 400ml gorącej wody. Odstawić do stężenia, najlepiej w płaskich pojemnikach. Po stężeniu galaretki pokroić nożem w kostkę.

Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Mąki przesiać z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką z masą jajeczną. Foremkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, usunąć papier do pieczenia. Biszkopt przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową.

Masa jogurtowa: Galaretki przezroczyste rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Do miski wlać zimny jogurt, wlać galaretę i wymieszać rózgą. Dodać pokrojoną galaretkę rubinową, szafirową i malinową (trochę galaretek zostawić na wierzch ciasta) oraz borówki, wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopt. Od razu posypać pozostawionymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.