Strony

czwartek, 24 lutego 2022

Pączki pieczone (z 10 żółtek)

Córka poprosiła abym w tym roku nie smażyła paczków tylko upiekła w piekarniku. Wiem, że niektórzy nie uznają "pączków pieczonych" twierdząc, że to zwykłe słodkie bułeczki. Jest w tym wiele racji. Ale jest też mnóstwo osób, które preferują takie właśnie pączusie pieczone. Dostałam nawet kilka pytań o nie i wiem, że pod taką właśnie nazwą szukają przepisu w internecie. Tak więc w tym roku taka jest moja propozycja na Tłusty Czwartek ;)
Z tego przepisu wychodzi ok 26 pączków.
Przepis lekko zmieniony od "Po prostu pycha".






Zaczyn:
200ml mleka
4 łyżki cukru
100 g świeżych drożdży
4 łyżki mąki pszennej tortowej 

Ciasto:
1kg mąki pszennej tortowej
130g cukru
10 żółtek
200g rozpuszczonego masła
200 ml mleka
kilka kropel ekstraktu waniliowego

marmolada (ok 300g)
lukier cytrynowy
liofilizowane maliny w proszku do posypania





Zaczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Ciasto: żółtka zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, ubite żółtka, zaczyn i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Ciasto można wyrobić ręcznie lub za pomocą robota. Odstawić na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 4 części a każdą z nich jeszcze na 6-7 równych kawałków. Z każdego kawałeczka ciasta uformować placuszek, nakładać łyżeczkę marmolady i dokładnie zlepić formując pączka. Pączki można również wyciąć szklanką i gorące nadziewać marmoladą po upieczeniu. Robiłam pączki jedną i drugą metodą i wg mnie pączki lepiej wyciąć szklanką i nadziać po upieczeniu.
Pączki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odstępach zlepieniem do spodu. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut. Piec w 180 stopniach przez 20 minut do zarumienienia. 
Pączki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

wtorek, 22 lutego 2022

Kajzerki

 Delikatnie chrupiąca skórka, mięciutki środek. Bułeczki wyszły idealnie. 

Świetnie smakują ciepłe, jak również na drugi dzień z dowolnymi dodatkami :)




3 szkl mąki pszennej

3/4 szkl ciepłej wody

7g drożdży instant

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 jajko

2 łyżki miękkiego masła



Do dużej miski przesypać wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajko, masło i ciepłą wodę. Zagniatać ciasto ok 10 minut. Ma być gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę aby podrosło. Po tym czasie ponownie zagnieść (nie podsypywać za dużo mąką) i podzielić na 8 równych części. Uformować zgrabne bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć na środku krzyżyk. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut w cieple miejsce. Piec ok 15 minut w 225 stopniach.


sobota, 19 lutego 2022

Metrowiec

Nigdy wcześniej nie jadłam tego ciasta. Po zachwytach jakie spotykam za każdym razem widząc to ciasto na różnych forach kulinarnych postanowiłam je upiec. I powiem Wam, że naprawdę warto! 

Ciasto jest przepyszne. Delikatne i rozpływające się w ustach. Słodki smak masy budyniowej świetnie przełamuje dżem z czarnej porzeczki. Rodzinka jednogłośnie oznajmiła, że jest obłędne i muszę je upiec na święta :) Wam też polecam :)




Ciasto:

8 jajek

2 szkl drobnego cukru

1 szkl oleju

1 szkl wody gazowanej

kilka kropel ekstraktu waniliowego

4 szkl mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao


Masa:

700ml mleka

2 budynie waniliowe

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szkl cukru

200 g miękkiego masła


słoik dżemu z czarnej porzeczki


Polewa: 

1/2 kostki margaryny

4 łyżki mleka

6 łyżek cukru

6 łyżek kakao




Ciasto: żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać na zmianę olej, wodę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt waniliowy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem łyżką. Foremki na ciasto (9x33cm) posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Do jednej foremki przelać połowę ciasta waniliowego. Do pozostałego ciasta dodać kakao, wymieszać i przelać do drugiej foremki. Ciasta piec ok 50 minut w 180 stopniach. Ostudzić i pokroić na 1,5 cm plastry.

Masa: 1 szkl mleka wymieszać z budyniem i mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć do białości a następnie cały czas miksując dodawać po łyżce budyniu.

Kromki ciasta smarować masą (ciemne dodatkowo dżemem) i sklejać ze sobą naprzemiennie. Zostało mi trochę masy więc posmarowałam nią jeszcze wierzch ciasta. Polać polewą i dowolnie udekorować.

Ciasto schłodzić kilka godzin. Kroić po skosie.

 


Polewa: W garnuszku rozpuścić margarynę z mlekiem i cukrem. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Gdyby polewa była zbyt gęsta dolać łyżkę mleka i rozmieszać rózgą. Polewę przestudzić.


wtorek, 15 lutego 2022

Faworki pieczone (bez jajek)

Idealnie chrupkie, pyszne i wypełnione pęcherzykami powietrza faworki. Gwarantuję, że są baaaardzo wciągające i na jednym się nie skończy ;)

Z tego przepisu wyszło mi 7 blach faworków :)




500 g mąki pszennej

250 g zimnego masła

250g śmietany 18%

szczypta soli

kilka kropel ekstraktu waniliowego

cukier puder do posypania




Masło posiekać z mąką. Dodać śmietanę, sól, ekstrakt waniliowy i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć folią i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.

Po tym czasie ciasto podzielić na 3-4 części, cienko rozwałkować i radełkiem wycinać faworki (ok 12cmx3cm). Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Faworki można kłaść blisko jeden drugiego gdyż nie rosną duże.

Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

czwartek, 10 lutego 2022

Pączki bananowe łyżką kładzione

Pyszne i bardzo łatwe pączusie do zrobienia w kilkanaście minut. Nie musicie czekać aż ciasto wyrośnie. Wystarczy zamieszać i smażyć ;)

Z tego przepisu wyszło mi 15 średnich pączków.




3 dojrzałe banany

jajko

1/4 szkl mleka

1 i 3/4 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki soli


olej do głębokiego smażenia

cukier puder




Banany, jajko i mleko zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką. 

Na rozgrzany olej nakładać łyżką ciasto. Smażyć na złotobrązowy kolor a obu stron. Pączki odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.


wtorek, 1 lutego 2022

Włoskie waniliowe ciastka z jabłkami

 Przepis znalazłam na jednej w włoskich stron kulinarnych. Ciastka wychodzą przepyszne, pachnące wanilią. Najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe, mają lekko chrupiącą skórkę i delikatny środek. Na pewno jeszcze nieraz je upiekę bo są łatwe, szybkie i idealne do kawki a składniki zawsze mam dostępne w kuchni.




4 jajka

120 g cukru

kilka kropel ekstraktu waniliowego

200g rozpuszczonego masła

420g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia


2-3 jabłka

cukier puder do posypania




Jajka zmiksować z cukrem na puszystą jasną masę. Cały czas miksując dodawać na przemian masło, mąkę z proszkiem a na końcu ekstrakt waniliowy. Ciasto będzie dosyć gęste. Jabłka obrać, pokroić w niedużą kostkę i wymieszać z ciastem. Łyżką nakładać w większych odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 25 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.

Z tego przepisu wyszło mi 25 dużych ciastek.