Strony

poniedziałek, 4 października 2021

Drożdżówka z prażonymi jabłkami i kruszonką

Pulchna, pachnąca cynamonem i jabłkami drożdżówka, posypana chrupiącą kruszonką. Jesienią będzie idealna z kubkiem gorącej kawy lub kakao.

Moja rodzinka zajadała się nią kiedy była jeszcze ciepła :) Również znajomym bardzo posmakowała.




Ciasto drożdżowe:

100 g świeżych drożdży

1 szkl cukru

4 jajka

3/4 szkl oleju

1,5 szkl mleka

5 szkl mąki pszennej

1 szczypta soli


Prażone jabłka:

1,5 kg jabłek

1/2 szkl cukru

łyżka cynamonu


Kruszonka:

125 g miękkiego masła

200 g mąki 

100 g cukru pudru




Ciasto nastawiamy wieczorem, dzień przed pieczeniem. Mleko, jajka mają być zimne. 

Do miski dodajemy kolejno składniki: pokruszone drożdże, cukier, rozbełtane jajka, olej, mleko, mąka i sól. Nie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej. 

Przygotować jabłka. Owoce obrać i pokroić w kostkę. Wsypać do garnka, dodać cukier i cynamon. Dusić do miękkości. Można zostawić kawałeczki jabłek lub całkiem rozgotować. Ostudzić.

Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.

Na drugi dzień rano składniki w misce dokładnie wymieszać łyżką aby nie było grudek. Formę 24x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście ułożyć uprażone jabłka i posypać kruszonką.

Drożdżówkę piec ok 1 godziny w 180 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić.