Bardzo delikatny, puszysty i rozpływający się w ustach serniczek zachwyci niejednego smakosza dobrych ciast. Sernik upiekłam po raz pierwszy na święta i powiem, że wszyscy byli zachwyceni jego smakiem. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu :)
Sernik wychodzi równiutki, jest przy tym niezwykle kremowy, po prosty doskonały!
Polecam zwłaszcza na wyjątkowe okazje :)
Spód kruchy:
1 i 3/4 szkl mąki pszennej
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g masła
2 łyżki śmietany
2 jajka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Masa sernikowa:
1 kg sera z wiaderka
1 szkl cukru
6 jajek
2 budynie waniliowe (proszek)
kilka kropel ekstraktu waniliowego
3/4 szkl oleju
250 ml zimnego mleka
1,5 szkl mleka w proszku
Polewa:
100g śmietanki 30%
100 g białej czekolady
Spód: wszystkie składniki siekamy i zagniatamy elastyczne ciasto. Blaszkę (24x36cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć rozwałkowane ciasto. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Wyjąć i przygotować masę sernikową.
Masa sernikowa: Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodając cukier. Ubijać aż piana będzie szklista i lśniąca. W dużej misce utrzeć ser, żółtka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku, olej i budynie. Na koniec dodawać na przemian mleko i pianę z białek delikatnie mieszając łyżką. Masa będzie dosyć lejąca. Wylać na podpieczony spód. Sernik piec 45 minut w 180 stopniach. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i zostawić sernik na godzinę. Ciasto ostudzić.
Polewa: śmietankę mocno podgrzać, dodać posiekaną czekoladę i wymieszać aż się rozpuści. Polewą polać sernik, schłodzić.
Piękny i smakowity serniczek :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę go zrobić!
OdpowiedzUsuńPolecam 😊
UsuńDoskonały sernik !!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńPięknie wygląda 😍 Za białą czekoladą nie przepadam, ale w polewie na serniku na pewno by mi nie przeszkadzała.
OdpowiedzUsuńO mamo, cudowny!
OdpowiedzUsuńcudeńko
OdpowiedzUsuńOlej dodajemy do masy?
OdpowiedzUsuńTak olej dodajemy do masy. Już poprawiam 😉
UsuńProszę sprecyzować jak wykonać polewę, śmietanka ile ma mieć procent, czy polewa ma być wylewana gorąca i gesta?
UsuńJagoda w przepisie jest już napisane, że śmietanka ma być 30%, a polewę najlepiej wylewać mocno ciepłą ;)
UsuńRok temu pisałam komentarz i nie wzięłam przepisu. Tym razem nie będę taka nieroztropna...
OdpowiedzUsuń;)
UsuńPychota robiłam. Pozdrawiam
UsuńSuper, cieszę się 😊
Usuń