niedziela, 25 kwietnia 2021

Ciasto majonezowe z jabłkami

Niezwykle pulchne, wilgotne i delikatne ciasto a to wszystko za sprawą majonezu, który wcale nie jest wyczuwalny w smaku. 

Ciasto można upiec w formie babki z dodatkiem innych miękkich owoców. Będzie pyszne również bez dodatków. Nam tak bardzo posmakowało, że po świętach piekłam je jeszcze dwa razy. A koleżanki z pracy od razu prosiły o przepis.

 


Ciasto:

6 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1 szkl mąki ziemniaczanej

1 szkl majonezu

kilka kropel ekstraktu waniliowego

łyżeczka proszku do pieczenia


2 jabłka

łyżeczka cynamonu



Ciasto: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsypywać cukier i ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać z proszkiem i dodawać partiami do ubitych jajek, mieszając delikatnie łyżką. Na koniec dodać majonez i wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przelać do foremki na babkę lub do tortownicy. Jeśli jest to foremka blaszana, smarujemy ją wcześniej margaryną i posypujemy mąką. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plastry. Wymieszać z cynamonem a następnie poukładać na cieście.

Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, piec ok 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Dodany do ulubionych, z pewnością wypróbuję. (:

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł z tymi jabłkiem. Pięknie wyrosła ta babka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam ciasta na majonezie

    OdpowiedzUsuń
  4. Majonezowe zawsze smaczne i udane💛😃
    Pozdrawiam cieplutko Asieńko droga🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiele razy czytałam o takiej babce ale nigdy się nie odważyłam, choć majonez uwielbiam. Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)