Strony

sobota, 29 lutego 2020

Słonecznikowiec na kakaowym biszkopcie

Słodkie i mocno chrupiące ciasto ze słonecznikiem będzie idealnym deserem do popołudniowej kawy. Połączenie kajmaku i chrupiącego słonecznika jest idealne.



Biszkopt:
4 jajka
8 łyżek cukru
4 łyżki maki ziemniaczanej
4 łyżki maki pszennej
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
kostka miękkiego masła
puszka kajmaku
szklanka słonecznika łuskanego
1/3 szkl cukru

ok 100 g herbatników kakaowych
tabliczka gorzkiej czekolady
2 łyżki oleju



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i miksować aż piana będzie szklista i lśniąca. Nadal miksując dodawać po jednym jajku. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać do partiami do ubitych jajek i delikatnie wymieszać. Biszkopt przelać do blaszki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut. ostudzić.

Masa: słonecznik, cukier i 1/4 kostki masła podgrzewać na patelni do rozpuszczenia masła i cukru. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć słonecznik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 20 minut aż słonecznik się zarumieni. Ostudzić.
Pozostałe masło utrzeć na puch, cały czas miksując dodawać kajmak. Do masy wmieszać 2/3 słonecznika. 

Biszkopt nasączyć np. mocną kawą lub herbatą. Wyłożyć 1/2 masy, przykryć herbatnikami. Na herbatniki wyłożyć resztę masy, wyrównać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z olejem, polać ciasto tworząc fantazyjne esy-floresy. Posypać pozostałym słonecznikiem i odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.


niedziela, 16 lutego 2020

Sałatka Leśna Polana

Pyszna i efektowna sałatka doskonale nadaje się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Pięknie prezentuje się na stole i świetnie smakuje :)




duży słoik marynowanych pieczarek
2 marchewki
4 jajka
puszka kukurydzy
puszka groszku
3 ogórki kiszone
4 ziemniaki
mały pęczek natki pietruszki
słoik majonezu
sól, pieprz świeżo zmielony


Jajka, marchew i ziemniaki ugotować. Obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Natkę posiekać, zostawić kilka listków do dekoracji. Ogórki pokroić w kostkę.
Tortownicę (śr 24cm) wyłożyć folią spożywczą w taki sposób aby sporo wystawała poza obręcz. 
Na dnie ułożyć pieczarki nóżkami do góry, posypać natką i marchewką oraz posiekanymi jajkami. Oprószyć solą i pieprzem. Posmarować cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwą będą ogórki i kukurydza. Oprószyć przyprawami i posmarować majonezem. Następnie wyłożyć groszek i pokrojone ziemniaki, sałatkę delikatnie uklepać, przyprawić do smaku. Wystającą folią przykryć szczelnie sałatkę i wstawić na kilka godzin do lodówki. 
Przed podaniem sałatkę odwinąć z folii, przyłożyć dużym talerzem i odwrócić. Delikatnie zdjąć tortownicę i folię. Udekorować listkami natki.

poniedziałek, 10 lutego 2020

Śnieżny puch

Śnieżny puch to bardzo delikatny serniczek na zimno z chrupiącą posypką z prażonych wiórków kokosowych. Ciasto jest doskonałym deserem na co dzień i od święta. Moi bliscy byli zachwyceni jego smakiem. Polecam :)



1 kg sera na serniki z wiaderka
250 ml śmietanki 30%
1/2 szkl cukru pudru
2 galaretki krystaliczne
1/2 l wody
ok 120 g herbatników

Posypka:
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
100 g wiórków kokosowych



Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody. Ostudzić.

Posypka: Na patelni rozpuścić masło z cukrem, dodać kokos i krótko podgrzewać do zrumienienia. Przestudzić.

Foremkę (21x21cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.
Zimną śmietankę ubić z cukrem pudrem na puch. Nadal ucierając dodawać ser. Na koniec wlać galaretkę i krótko zmiksować. Wylać na herbatniki.
Na masę sernikową wyłożyć uprażone wiórki kokosowe. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.