Strony

środa, 16 października 2019

Kremówka z kajmakiem bez pieczenia

Uznaję tylko kremówki z budyniem bo kojarzą mi się z dzieciństwem i najlepszymi, jeszcze ciepłymi kremówkami z pobliskiej cukierni. Jakoś nie przemawiają do mnie kremówki z masą maślaną. To już nie jest to samo ;)
Gdy nie mam czasu na upieczenie ciasta robię kremówkę na herbatnikach. Z dodatkiem kajmaku i uprażonych migdałów jest przepyszna :)



Budyń:
5 szkl mleka
200 g masła
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 budyń waniliowy
4 żółtka
kilka kropel ekstraktu waniliowego
ok 200 g herbatników
puszka masy kajmakowej
50g płatków migdałowych


Budyń: 4 szklanki mleka, masło i cukier podgrzewać do rozpuszczenia. 1 szklankę mleka, mąkę, budyń, ekstrakt i żółtka dokładnie rozbełtać, wlać do gotującego się mleka z masłem. Energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. 
Blaszkę (20x30cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Wylać gorący budyń i przykryć drugą warstwą ciastek. Ostudzić.

Masę kajmakową podgrzać aby łatwo się rozsmarowywała i posmarować nią ciasto. Posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce kilka godzin.

niedziela, 6 października 2019

Ciasto marchewkowe z orzechami

Jesień w moim domu pachnie zazwyczaj cynamonem, orzechami i szarlotką. Jest to również czas na aromatyczne ciasto marchewkowe, które uwielbiamy :) Bo nie ma to jak kubek aromatycznej herbatki z kawałkiem pysznego ciasta.




Ciasto:
ok 65 dag marchewki
2 szkl mąki
1 szkl oleju
4 jajka
1 1/3 szkl cukru
1 łyżka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki sody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl posiekanych orzechów (u mnie włoskie, laskowe, pekan)

Polewa:
1/4 kostki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki mleka
łyżeczka żelatyny
1/3 szkl orzechów laskowych





Ciasto: marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odcisnąć sok. Powinniśmy otrzymać 2 szkl marchewki. Jajka utrzeć na puch z cukrem. Mąkę i pozostałe suche składniki przesiać i stopniowo, na przemian z olejem, cały czas ucierając, dodawać do masy jajecznej. Na koniec łyżką wmieszać marchewkę a później posiekane orzechy. Blaszkę (20x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec ok 40 minut w 175 st. do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Orzechy laskowe do posypania ciasta uprażyć na suchej patelni. Wysypać na czystą ściereczkę, zawinąć i potrzeć aby pozbyć się łupinek. Posiekać.

Polewa: Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Podgrzać na małym ogniu do rozpuszczenia. Margarynę, kakao, cukier i mleko rozpuścić na małym ogniu. Dolać żelatynę i wymieszać. Polewę przestudzić i polać ciasto. Posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawić do stężenia polewy.


piątek, 4 października 2019

Słonecznikowiec na herbatnikach

Bardzo szybkie i nieskomplikowane ciasto bez pieczenia dla zabieganych. Słonecznikowiec jest  niezwykle delikatny, wprost rozpływa się w ustach a uprażony słonecznik przyjemnie chrupie z każdym kęsem.



ok 200 g jasnych herbatników

Masa kajmakowa:
200 g miękkiego masła
puszka masy kajmakowej (500g)

Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
4 łyżki cukru pudru

1 szkl słonecznika łuskanego
łyżka oleju



Słonecznik uprażyć na oleju  na złoty kolor, ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać masę kajmakową. Do masy wmieszać 1/3 szklanki uprażonego słonecznika.

Zimną śmietankę ubić z mascarpone i cukrem pudrem na puszystą masę. Można dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w odrobinie zimnej wody.

Dno foremki (20x20cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć warstwę herbatników. Rozsmarować masę kajmakową i ułożyć na niej kolejną warstwę ciastek. Na herbatniki wyłożyć ubitą śmietankę i posypać słonecznikiem. Ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce.