Strony

sobota, 28 kwietnia 2018

Brownie z masłem orzechowym

Uwielbiam czekoladę i mimo, iż ostatnio staram się trochę ograniczyć słodycze, to do niedzielnej kawy upiekłam to przepyszne brownie. Ma wspaniałą wilgotną konsystencję i cudownie pachnie czekoladą i masłem orzechowym. Nie można się mu oprzeć :) na pewno nie skończy się na jednym kawałku ;)



250 g masła
250 g gorzkiej czekolady
4 jajka w temp. pokojowej
250 g cukru
niepełna szklanka mąki pszennej
3 łyżki kakao
szczypta soli
9 łyżeczek masła orzechowego





Masło rozpuścić w garnuszku, dodać połamaną czekoladę i odstawić na kilka minut. Po tym czasie wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić.
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę i kakao oraz szczyptę soli. Wymieszać.
Formę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę czekoladową. Łyżeczką nakładać masło orzechowe i zrobić fantazyjne esy-floresy. Brownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.


piątek, 27 kwietnia 2018

Kasza jaglana z jajkiem, awokado i chipsami z bekonu


Pyszne, zdrowe i sycące danie. 
Płynne żółtko i mega chrupiący bekon sprawią, że wrócisz do niego jeszcze nie raz ;)
Doskonale sprawdzi się jako lekkie danie obiadowe lub kolacyjne. Może być również smacznym i pożywnym śniadaniem.



Na 1 porcję:
1 woreczek kaszy jaglanej prażonej Cenos
1 jajko
3 plasterki bekonu parzonego
kilka pomidorków koktajlowych
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny
kawałek czerwonej cebuli
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
łyżeczka oliwy z oliwek



Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Bekon smażymy aby był chrupiący, odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Na tej samej patelni smażymy jajko. Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy w ćwiartki a cebulę w piórka.
Na talerzu układamy kaszę, awokado, pomidorki, jajko i bekon. Całość posypujemy natką, skrapiamy oliwą i przyprawiamy solą i pieprzem.



niedziela, 22 kwietnia 2018

Sernik ziemniaczany

Pyszny sernik z dość nietypowym dodatkiem ;) Ziemniaki sprawiają, że sernik jest "ciężki" i wilgotny, taki właśnie lubię najbardziej. Zapewniam, że w smaku są one zupełnie niewyczuwalne. 
Idealny do kawy :)




500 g sera białego
3 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
100 g masła
5 jajek
2/3 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 budyń śmietankowy
240 g serka homogenizowanego waniliowego
sok z połowy cytryny
szczypta soli
1/2 szkl rodzynek



Ser zmielić z ziemniakami dwa razy. Masło rozpuścić. Żółtka utrzeć z połową cukru do białości. Nadal miksując, dodawać stopniowo zmielony ser i ziemniaki, masło, budyń i serek homogenizowany. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą serową. Na koniec wsypać rodzynki. Blaszkę 21x21 cm posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylać ciasto.
Sernik piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik jest gotowy jeśli jego wierzch jest ścięty i sprężysty. Wyłączyć piekarnik i po 15 minutach wyjąć sernik. Ostudzić i schłodzić przez noc w lodówce.
Sernik posypać cukrem pudrem.




wtorek, 17 kwietnia 2018

Jajka w sosie chrzanowym

Świetna propozycja śniadaniowa ale również jako przystawka na imprezę. 
Sos chrzanowy będzie doskonałym dodatkiem również do wędlin i mięs.




6 jajek ugotowanych na twardo
rzeżucha/ posiekany szczypiorek do posypania

Sos chrzanowy do jajek:
1 słoiczek chrzanu
3-4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki majonezu
3 żółtka ugotowane na twardo
sól, pieprz i odrobina cukru do smaku




Wszystkie składniki na sos zmiksować i odstawić na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.
Jajka obrać i ułożyć na półmisku. Polać sosem i posypać świeżą rzeżuchą.

piątek, 13 kwietnia 2018

Tort orzechowo-migdałowo-kawowo-kokosowy...

Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku.
Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo go chwalili. To bardzo mnie cieszy gdyż niebawem powtórzę go na pewną wyjątkową okazję :)




Biszkopt kawowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
1/4 szkl mąki krupczatki
1 łyżka kawy mielonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:
3 jajka
10 dag kokosu
10 dag cukru
1 łyżka bułki tartej
1/4 łyżeczki proszku

Biszkopt migdałowy:
3 jajka
3 łyżki cukru
12 dag migdałów (pół na pół zmielonych i posiekanych)
2 łyżki mąki krupczatki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt orzechowy:
3 jajka
 3 łyżki cukru
12 dag orzechów włoskich (pół na pół zmielonych i posiekanych)
1 łyżka bułki tartej
1 łyżka mąki krupczatki
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jajeczna:
1,5 kostki masła w temp. pokojowej
2 jajka
10 dag cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego

mała puszka kajmaku
polewa czekoladowa
zmielone orzechy do posypania



Biszkopt kawowy: Białka ubić z cukrem na sztywna pianę. Nadal ubijając dodawać żółtka. Mąkę, kawę i proszek wymieszać. Do piany delikatnie wmieszać suche składniki. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Piec ok 15 minut do zarumienienia. ostudzić, zdjąć papier.

Biszkopt orzechowy, migdałowy i kokosowy zrobić w ten sam sposób jak kawowy.

Masa jajeczna: jajka ubić na parze z cukrem na jasną puszysta masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy.

Tort układać warstwami: biszkopt kawowy, 1/2 masy jajecznej (2 łyżki zostawić na wierzch), biszkopt migdałowy, kajmak, biszkopt orzechowy, masa jajeczna, biszkopt kokosowy, masa i polewa. Tort można dowolnie udekorować. Ja posypałam zmielonymi orzechami.




piątek, 6 kwietnia 2018

Mini babeczki migdałowe

Pyszne, pachnące migdałami, babeczki na jeden kęs. Niekoniecznie musicie je zrobić w takiej formie. Świetnie będą się prezentować również jako tradycyjne muffinki, a zrobicie je w kilka chwil :) Polecam :)



Ciasto:
  1,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1 szkl mleka
1/2 szkl oleju
szczypta soli
czekolada
kolorowa posypka



Babeczki: W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej wymieszać mokre. Połączyć wszystko razem łyżką, niezbyt dokładnie. Nakładać ciasto do foremek silikonowych lub papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
Ostudzić, polać rozpuszczoną czekoladą i posypać cukiereczkami.