Makowiec to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole. Najbardziej ulubiona przez nas wersja to ta na kruchym cieście. W tym roku wzbogacony został o piankę.
Wyszedł pyszny i Wam też polecam :)
Ciasto:
2 szkl mąki pszennej
5 żółtek
125 g masła
1/2 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa makowa:
puszka masy makowej (850 g)
200 g bakalii (orzechy, kandyzowane ananasy, rodzynki, skórka pomarańczowa)
3 jajka
3 łyżki kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl cukru pudru
Pianka:
5 białek
szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru pudru
Ciasto: Składniki posiekać, zagnieść elastyczne ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do zamrażalnika, pozostałe 2/3 schłodzić w lodówce przynajmniej godzinę. Foremkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozłożyć rozwałkowane ciasto, nakłuć widelcem i zrobić 2cm rant. Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Masa: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód.
Pianka: Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ubijać aż masa będzie lśniąca. Wyłożyć równa warstwę na masę makową. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zmrożone ciasto.
Ciasto piec ok 60 minut w 180 stopniach. Gdyby wierzch za mocno się rumienił, można przykryć papierem do pieczenia.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepis bierze udział w akcji : "Wypieczone Święta"
alez apetycznie wygląda ten makowiec
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda u nas zawsze w święta musi być taki makowiec :)
OdpowiedzUsuń