Strony

środa, 14 czerwca 2017

Stefanka na herbatnikach z truskawkami

Ciasto prezentuje się świetnie. Robi się je dosyć szybko, jest bardzo łatwe a do tego pyszne. Tak przynajmniej zgodnie stwierdziły koleżanki z pracy, które zostały nim poczęstowane. 
Polecam Wam to ciasto z całego serca. Będzie świetnym deserem do świątecznej kawy.




Masa grysikowa:
1,1 l mleka
3/4 szkl kaszy manny błyskawicznej
200 g masła
1 szkl cukru
3 czubate łyżki kakao

Dodatkowo:
duża paczka herbatników (ok 300 g)
2 galaretki truskawkowe
kilkanaście truskawek




W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, kakao, wymieszać. Wlać mleko (zostawić 1 szkl). Zagotować, wymieszać. W pozostałym mleku wymieszać kaszkę. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, wlać kaszkę i mieszać do czasu aż masa zgęstnieje. Formę (21x21cm) wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na spodzie warstwę herbatników, wylać 1/3 masy grysikowej. Czynność powtórzyć 3 razy. Ostatnią warstwą mają być herbatniki. Ciasto ostudzić.
W międzyczasie rozpuścić galaretki w 1/2 l gorącej wody. Truskawki umyć, osuszyć, obrać. Przekroić na pół i poukładać na herbatnikach. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na wierzch ciasta. Odstawić do lodówki do stężenia.

17 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie i z wielką przyjemnością zjadłabym kawałeczek do porannej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ono perfekcyjnie wygląda :) uwielbiam wszelkie ciacha z kaszą manną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja tez lubię takie ciasta bez pieczenia :)

      Usuń
  3. Wspaniały pomysł miałaś z tą masą

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada genialnie i te truskawki z galaretka dodaja orzezwienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Iza, tak galaretka z truskawkami to jak wisienka na torcie ;)

      Usuń
  5. Lubie masy grysikowe, swietny pomysł z kakaem. Częstuje się zatem do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta :) szkoda tylko że się po nich nie chudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Masa wcale nie gęstnieje podczas gotowania, zła kasza manna ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinna być jak budyń. Później bardziej stężeje i będzie jak na zdjęciu. Może za dużo mleka?

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)