Jedno z najpyszniejszych wiosennych ciast, które po prostu trzeba upiec. Kruche ciasto doskonale łączy się w smaku z soczystym nadzieniem z truskawek i rabarbaru oraz delikatną bezą.
Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę.
Tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę.
Ciasto kruche:
1,5 szkl mąki pszennej
100 g zimnego masła lub margaryny
1/4 szkl cukru
2 żółtka
łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Beza:
5 białek
2/3 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
500 g rabarbaru
300 g truskawek
op. kisielu truskawkowego
op. kisielu truskawkowego
2 łyżki cukru (można więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta)
2 łyżki drobno pokruszonych herbatników lub bułki tartej
Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkować na spód prostokątnej blaszki (20x30cm). Nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku przez ok 15 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie rabarbar i truskawki umyć, pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem i kisielem.
Na gorącym spodzie rozsypać herbatniki, wyłożyć rabarbar z truskawkami.
Beza: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier. Ucierać aż piana będzie szklista i lśniąca. Na koniec wmieszać mąkę ziemniaczaną. Bezę wyłożyć na rabarbar, posypać płatkami migdałów i ponownie wstawić do piekarnika na ok 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik ale zostawić jeszcze ciasto na 10-15 minut aby beza trochę przeschła.
Ciasto ostudzić.
Pysznie wygląda to ciasto Asiu :) Z przyjemnością sięgnęłabym po kawałeczek lub dwa :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńPysznie wygląda 😆
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRewelacyjne ciasto :) Aż ślinka leci. Połączenie truskawek i rabarbaru jest super, no i do tego ta pyszna beza :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńIza dziękuję :)
UsuńKupiłaś mnie tym smakołykiem Asiu ;-))
OdpowiedzUsuńCudne :) bardzo podobne do mojego :) ależ się zgrałyśmy w czasie z tymi przepisami ;)
OdpowiedzUsuń