niedziela, 26 czerwca 2016

Sałatka kalafiorowo-czosnkowa

W okresie letnim bardzo często przygotowuję tę sałatkę na kolację. Jest cudownie chrupiąca a dzięki czosnkowi ma wyrazisty smak. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie  grillowanego mięsa. Sałatka jest godna polecenia ze względu na jej smak, chrupkość i to, że bardzo szybko można ją przygotować.




1/2 dużego kalafiora
1/2 puszki kukurydzy
2/3 puszki groszku konserwowego
4 ząbki czosnku
6 rzodkiewek
1/2 pęczka koperku
sól
pieprz
2 łyżki majonezu




Kalafiora dzielimy na różyczki, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno siekamy. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Rzodkiewki i koperek drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, przyprawiamy i dodajemy majonez. Odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię wszelkie kombinacje na bazie kalafiora, dodawałam zawsze ogórka kiszonego, a zapomniałam o czosnku, to dobry pomysł.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)