Ciasto:
300 g mąki
300 g margaryny
0,5 szkl śmietany 18%
1 żółtko
Krem:
1/2 l mleka
2jajka
2 żółtka
1/2 szkl cukru
1 cukier waniliowy
5 dagmasła
czubata łyżka mąki pszennej
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 2 części i upiec w blaszkach 24 x 35 cm. Ostudzić.
Krem: Odlać 1/2 szkl mleka. Zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka wymieszać z rozbełtanymi jajkami i mąką. Gdy mleko zacznie się gotować wlewać powoli masę jajeczną (najlepiej przez sitko aby nie porobiły się grudki) cały czas mieszając. Dodać masło i mieszając, gotować jeszcze ok 5 minut.
Jeden blat ciasta włożyć do blaszki, wylać ciepły krem i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć i oprószyć obficie cukrem pudrem.
dawno takiej nie jadłam , świetnie Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńNie jadłam żadnej kremówki, a to takie dobre ponoć. Jeszcze domowa do tego mniam :-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłaś kremówki???? ;) Musisz to koniecznie nadrobić :) pozdrawiam :)
UsuńPyszniutka :)
OdpowiedzUsuńO tak! :)))
UsuńNigdy nie jadłam takiej domowej kremówki, musi być znacznie lepsza niż te kupne, bo prezentuje się znakomicie :))
OdpowiedzUsuńKoniecznie musisz to zmienić. jednak nie ma to jak domowe ciasto :)
Usuń