niedziela, 25 października 2020

Szarlotka na kruchym orzechowym cieście

 Jesienią nie może zabraknąć szarlotki. Ta, na kruchym, orzechowym cieście smakuje wyjątkowo :) Już podczas pieczenia w domu unosi się cudowny, cynamonowo-orzechowy zapach. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepła. Z filiżanką aromatycznej herbatki umili nam chłodne, jesienne popołudnia.




Kruche ciasto orzechowe:

2 szkl mąki pszennej

50 g grubo zmielonych orzechów włoskich

1/4 szkl cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

250 g margaryny

jajko

kilka kropel ekstraktu waniliowego


Nadzienie: 

2 kg jabłek

2-3 łyżki cukru

łyżka soku z cytryny

łyżeczka cynamonu

2 łyżki bułki tartej




Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 

Nadzienie:  Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Smażyć do momentu aż sok odparuje a jabłka będą się rozpadać. Przestudzić.

Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka a na nie poskubać resztę ciasta.

Szarlotkę piec ok 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni. Podawać posypaną cukrem pudrem.


9 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)