Jesienią nie może zabraknąć szarlotki. Ta, na kruchym, orzechowym cieście smakuje wyjątkowo :) Już podczas pieczenia w domu unosi się cudowny, cynamonowo-orzechowy zapach. Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze lekko ciepła. Z filiżanką aromatycznej herbatki umili nam chłodne, jesienne popołudnia.
Kruche ciasto orzechowe:
2 szkl mąki pszennej
50 g grubo zmielonych orzechów włoskich
1/4 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g margaryny
jajko
kilka kropel ekstraktu waniliowego
Nadzienie:
2 kg jabłek
2-3 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
Ciasto: Mąkę, cukier, proszek, margarynę posiekać. Dodać orzechy, ekstrakt i jajko, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Nadzienie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i cynamon. Smażyć do momentu aż sok odparuje a jabłka będą się rozpadać. Przestudzić.
Ciasto podzielić na 2 części. Foremkę (21x23cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta. Nakłuć widelcem i posypać bułką tartą. Wyłożyć uprażone jabłka a na nie poskubać resztę ciasta.
Szarlotkę piec ok 50 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180 stopni. Podawać posypaną cukrem pudrem.
Super pyszny pomysł na dodanie orzechów :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPołączenie jabłek i orzechów musi dawać rewelacyjny efekt :)
OdpowiedzUsuńTak właśnie jest Kasiu :)
UsuńZaciekawiło mnie to orzechowe ciasto!
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuńidealna
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
Usuńwyszło super.Paprotka.
OdpowiedzUsuń