Kruche ciasto w połączeniu ze śmietankową masą i kwaskowatym rabarbarem to doskonały deser do letniej kawy. Struktura masy śmietankowej przypomina w smaku sernik :)
Ciasto wychodzi dosyć słodkie więc można zmniejszyć ilość cukru. Do ciasta można dodać dowolne owoce, np. truskawki, śliwki.
Ciasto kruche:
2,5 szkl mąki pszennej
1 i 1/3 szkl cukru
2 op. budyniu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g margaryny
5 żółtek
2 łyżki śmietany 18%
Masa śmietankowa:
5 białek
1,5 szkl cukru
500 ml śmietany 18%
1 budyń waniliowy
2/3 szkl kaszki manny
1 kg rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta
Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść na gładkie
ciasto. 2/3 ciasta wylepić foremkę wyścieloną papierem do pieczenia,
nakłuć widelcem i odstawić do lodówki. Resztę ciasta zawinąć w folię i
wstawić do zamrażalnika.
Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę wymieszać łyżką ze śmietaną a następnie z pozostałymi suchymi składnikami. Masę wylać na schłodzony spód.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na masę śmietanową.
Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na rabarbar.
Ciasto piec ok 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Masa: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Pianę wymieszać łyżką ze śmietaną a następnie z pozostałymi suchymi składnikami. Masę wylać na schłodzony spód.
Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na masę śmietanową.
Zmrożone ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na rabarbar.
Ciasto piec ok 1 godzinę w 180 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
fajne ciasto to coś jak "Styropian" ;)
OdpowiedzUsuńHey very nice blog!
OdpowiedzUsuń