Przepyszna i delikatnie chrupiąca skórka oraz mięciutki, rozpływający się w ustach miąższ. Chlebek jest fantastyczny! Cały sekret tkwi w pieczeniu z parą wodną, dzięki czemu chleb jest miękki.
My nie mogliśmy się doczekać i jedliśmy jeszcze ciepły z masełkiem :)
750 g mąki pszennej
14 g drożdży instant
łyżka soli
łyżka miodu
500 ml wody
100 ml mleka
Suche składniki wymieszać w dużej misce. Mleko, wodę i miód podgrzać w garnuszku. Ciepłe (nie gorące!) przelać do miski z mąką, dobrze wymieszać łyżką. Posypać lekko mąką, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki, posypując je mąką. Chlebki położyć na blaszce z papierem do pieczenia, przykryć ściereczką. Włączyć piekarnik na 220 stopni, na dolną półkę położyć naczynie żaroodporne z wodą. Chlebki przed włożeniem do gorącego piekarnika naciąć kilka razy po skosie. Piec ok 30 minut. Studzić na kratce. Jeszcze ciepłe przykryłam na 15 minut wilgotną ściereczką. Skórka będzie chrupiąca ale nie twarda.
Chlebek wygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo :)
UsuńWygląda wspaniale <3 Z przyjemnością przetestuję :)
OdpowiedzUsuńdziekuję i polecam <3
Usuńfantastycznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny bochenek, piękny przekrój. Oczywiście upiekę i to już jutro:) pozdrawiam cieplutko❤️🍀
OdpowiedzUsuńDziękuję a chlebek polecam bo jest pyszny :)
UsuńDomowe pieczywo, zawsze jest tym naj🍞🧡🤗
OdpowiedzUsuńSmacznie pozdrawiam Asienko☕🙋
Pozdrawiam Morgano :)
UsuńCiasto rzadkie mi wyszło,ciągnące.Nie dało się uformowac ani naciąć.Zobaczę czy się upiecze 🤔
OdpowiedzUsuńW takiej sytuacji należało ciasto podsypać jeszcze trochę mąką.
UsuńTak zrobilam i wyszedł pyszny 😊Dziękuję
OdpowiedzUsuńSuper :)
Usuń