piątek, 18 maja 2018

Sałatka z kaszą, kurczakiem i szparagami

Pyszna, zdrowa i sycąca. Będzie doskonałą propozycją na lekki obiad lub kolację. Świetnie smakuje z kieliszkiem dobrego wina. Moja siostra była zachwycona jej smakiem.





1 woreczek kaszy jęczmiennej Cenos
pęczek szparagów
filet z kurczaka
1/2 sałaty lodowej
sól, świeżo zmielony pieprz
7 pomidorków koktajlowych
3 łyżki ziaren prażonych (słonecznik, pini, pestki dyni)

Dressing:
1/2 szkl oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
łyżka miodu
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz



Dressing: wszystkie składniki przełożyć do słoiczka, zakręcić i mocno wstrząsnąć aby się połączyły.

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.
Szparagi ugotować w wysokim garnku dodając do wody łyżeczkę soli i cukru. Gotować ok 7 minut.  Odcedzić i ostudzić.
Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Ostudzić.
Sałatę pokroić lub porwać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, polewając dressingiem. Po przełożeniu na talerz posypać ziarnami.


7 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)