Przepyszne i pachnące migdałami kruche ciasteczka. Świetnie nadają się do kawy lub herbaty, dla dużych i małych łasuchów ;)
125 g miękkiego masła
75 g cukru
150 g marcepanu
3 kropelki aromatu migdałowego
2 jajka
200 g mąki pszennej
cukier puder do posypania
Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać pokrojony w kostkę marcepan i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać jajka i na koniec mąkę. Ciasto będzie dosyć gęste.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wyciskać kółeczka. Ciastka odstawić na 1,5 godziny aby lekko przeschły. Następnie piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Z tego przepisu wyszło mi 2 duże blaszki ciasteczek.
Wyglądają idealnie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWyglądają cudnie, muszą smakować wyjątkowo
OdpowiedzUsuńDziękuję, są pyszne :)
UsuńJakie są te ciasteczka w "konsystencji" po upieczeniu? Poszukuję takich chrupiących dość twardych, które po nabraniu wilgoci z powietrza lub po pogryzieniu robią się kleisto-marcepanowe :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka są chrupiące i nie wiem czy o to Ci chodzi ale po pogryzieniu oblepiają się na zębach ;))))
UsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam 🤩
OdpowiedzUsuńCzy posypać cukrem bezpośrednio po upieczeniu?
OdpowiedzUsuńJa posypuję ciastka gdy ostygną
Usuń