Strony

czwartek, 16 czerwca 2016

Ciasteczka marcepanowe

Przepyszne i pachnące migdałami kruche ciasteczka. Świetnie nadają się do kawy lub herbaty, dla dużych i małych łasuchów ;)





125 g miękkiego masła
75 g cukru
150 g marcepanu
3 kropelki aromatu migdałowego
2 jajka
200 g mąki pszennej

cukier puder do posypania




Masło utrzeć na puch z cukrem. Dodać pokrojony w kostkę marcepan i ponownie zmiksować. Cały czas ucierając dodawać jajka i na koniec mąkę. Ciasto będzie dosyć gęste.
Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia wyciskać kółeczka. Ciastka odstawić na 1,5 godziny aby lekko przeschły. Następnie piec ok 15 minut w 180 stopniach.
Z tego przepisu wyszło mi 2 duże blaszki ciasteczek.


9 komentarzy:

  1. Wyglądają cudnie, muszą smakować wyjątkowo

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie są te ciasteczka w "konsystencji" po upieczeniu? Poszukuję takich chrupiących dość twardych, które po nabraniu wilgoci z powietrza lub po pogryzieniu robią się kleisto-marcepanowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka są chrupiące i nie wiem czy o to Ci chodzi ale po pogryzieniu oblepiają się na zębach ;))))

      Usuń
  3. Właśnie takiego przepisu szukałam 🤩

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy posypać cukrem bezpośrednio po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)