wtorek, 16 czerwca 2020

Deser ala tiramisu z truskawkami

Pyszny i delikatny deser, który zaspokoi podniebienia największych smakoszy. W wersji dla dorosłych warto do kawy dodać odrobinę likieru amaretto, wzbogaci to smak deseru.



330 ml śmietanki 30%
śmietan fix
ekstrakt waniliowy
cukier puder
400 g truskawek
100 g podłużnych biszkoptów
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorzkiego kakao


Kawę zaparzyć w 250 ml gorącej wody, ostudzić (można dodać alkohol jeśli deseru nie będą jadły dzieci).
Truskawki umyć (kilka odłożyć do dekoracji), obrać i rozgnieść. Dosłodzić do smaku i schłodzić. Zimną śmietankę ubić na puszysty krem, pod koniec dodając śmietan fix, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Biszkopty podzielić na pół, maczać chwilkę w kawie i układać na dnie pucharków na przemian z musem truskawkowym i kremem. Warstwy kremu posypać kakao. Deserki udekorować połówkami truskawek i miętą. Można podawać od razu lub po schłodzeniu w lodówce.



3 komentarze:

  1. Zamiast kawy rozpuszczalnej spróbuj użyć jakieś dobrej jakościowo, idealna byłaby kawa specialty z Brazylii zaparzona metodą pour over. Nie jest gorzka, a daje przyjemny orzechodo-czekoladowy posmak.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)