Przepyszne, kruche ciasteczka. Wyglądem przypominają gęsie łapki, stąd ich nazwa. Szybkie do przygotowania i jeszcze szybciej znikają z talerza.
200g zimnego masła
200g białego sera
2 szkl mąki pszennej
kilka kropel ekstraktu waniliowego
kilka kropel ekstraktu waniliowego
2 żółtka
ok 1 szkl cukru do obtoczenia ciastek
Ser przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dokładnie rozdrobnić widelcem. Masło, ser i mąkę posiekać, dodać żółtka i ekstrakt waniliowy, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić godzinę w lodówce. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka i obtaczać w cukrze, lekko dociskając, z obu stron. Następnie każde kółeczko złożyć na pół i jeszcze raz na pół. Lekko docisnąć aby nie rozwinęło się podczas pieczenia. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok 20 minut w 180 stopniach.
Ciasteczka urocze i nazwa trafiona:) już je lubię, bo nie mają proszku do pieczenia, za którym nie przepadam.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis😘
Pozdrawiam :)
Usuńale świetne te ciasteczka; koniecznie do zrobienia
OdpowiedzUsuńIza polecam bo są pyszne :)
UsuńPysznie wyglądają Twoje ciasteczka i pewnie tak smakują 🍩😀
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńciasteczka zrobione; bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :)
Usuń