Ciasto drożdżowe uwielbia cała moja rodzinka. A ze śliwkami to już po prostu rewelacja. Do ciasta dodałam serek homogenizowany, dzięki temu ma ono bardziej zwartą i ciężką konsystencję. Do kubka porannej kawy lub kakao taki kawałek ciasta będzie jak znalazł :)
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
7g drożdży instant
60 g masła
200 g serka homogenizowanego waniliowego
4 łyżki cukru
szczypta soli
100 ml mleka
jajko
Kruszonka:
70 g mąki pszennej
30 g cukru
30 g masła
kilkanaście śliwek
Ciasto: w dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i szczyptę soli. W garnuszku podgrzać mleko z masłem do rozpuszczenia masła, lekko przestudzić aby było ciepłe a nie gorące.
Do suchych składników wlać letnie mleko, wbić jajko i dodać serek w temperaturze pokojowej. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i przełożyć do blaszki (24x36cm) posmarowanej margaryną. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut.
W tym czasie umyte i osuszone śliwki przekroić na pół i usunąć pestki.
Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach.
Połówki śliwek ułożyć na cieście skórką do spodu, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 30 minut. Ostudzić.
Ja kocham takie ciasta. Zdecydowanie idealne na lato!
OdpowiedzUsuńTo też nasze ulubione smaki 😊
UsuńPysznie wygląda 😆
OdpowiedzUsuńDziękuję ☺
UsuńMi się szczególnie podobają te śliwki ;) Super przepis!
UsuńPysznie wygląda, aż jej zapach moja wyobraźnią poczułam :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚliwkowy urodzaj w sklepach, zatem i się zajadam, a nawet suszę na zimę 🥭
OdpowiedzUsuńCo wygląd apetycznie, do kawusi- idealne☕
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na bloga🌼
Pozdrawiam Morgano 😊
Usuńu nas też drożdżowe to nr 1
OdpowiedzUsuń😊
Usuńwygląda fantastycznie :) ciekawi mnie ten dodatek serka, a że uwielbiam drożdżowe to będę musiała spróbować. Ja ostatnio robiłam drożdżowe z z morelami :)
OdpowiedzUsuń